Mistični krug iz neolita u Velikoj Britaniji velika tajna

G.S.
Mistični krug iz neolita u Velikoj Britaniji velika tajna

Arheolozi su nedavno otkrili veliki praistorijski spomenik ispod zemlje u blizini Stounhendža za koji tvrde da bi mogao pomoći u rasvjetljavanju porijekla mističnog kruga kamenja na jugozapadu Engleske.

Istraživači sa nekoliko britanskih univerziteta predvođenih Univerzitetom u Bradfordu navode da se nalazište sastoji od najmanje 20 velikih stubova iz neolitskog perioda, prečnika većeg od 10 metara i dužine pet metara, koji su poređani u krug prečnika većeg od dva kilometra.

Novo nalazište nalazi se u Darington Volsu, mjestu na kojem je otkriveno neolitsko selo, oko dva kilometara udaljenom od Stounhendža.

- Vidljivo je da su prakse koje su izvođene na ovom prostoru usklađene sa prirodnim događajima koje mi u modernom svijetu teško možemo da pojmimo - naveo je naučnik Ričard Bejts.

Naučnici smatraju da su stubovi zakopani prije oko 4.500 godina i da bi mogli da označe granice svetog područja ili granice oko kružnog spomenika poznatog kao Darington Vols hendž.

Britanija ima puno kamenih spomenika kružnog oblika koji datiraju od prije nekoliko hiljada godina, a čija namjena još nije poznata. Najpoznatiji među njima je Stounhendž, ogroman spomenik koji predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

Što se novog otkrića tiče, tim koji ga je istraživao stvorio je digitalnu mapu, koju je onlajn podijelilo Evropsko udruženje arheologa.

Priroda prostora je i dalje misterija, ali postoji dokaz da je taj prostor bio značajan za ljude koji su tada živjeli tu, u ranijim periodima razvoja čovječanstva.

Prema trenutnim zapažanjima naučnika, pojedini dijelovi novootkrivenog prostora su možda bili relevantni za prelazak čovječanstva iz neolita u kameno doba - u eru rada s metalom i eru u kojoj su nastali jezici urbane civilizacije.

 Stounhendž

Stounhendž je građevina iz neolita i bronzanog doba, a nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km sjeverozapadno od Solsberija. Stounhendž je dio UNESKO-ovog popisa zaštićene baštine od 1986. godine. Kao jedna od najpoznatijih znamenitosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Stounhendž se smatra britanskom kulturnom ikonom. Ova lokacija je u vlasništvu Krune i njome upravlja dobrotvorna ustanova “Englesko nasljeđe”, dok je okolno zemljište u vlasništvu Nacionalnog fonda. Praistorijski spomenik na Solsberijskoj niziji, u jugozapadnoj Engleskoj, datira iz mlađeg kamenog do starijeg bronzanog doba (3000 - 1000. p.n.e.) i spada među megalitne spomenike jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Nije poznato kojoj je svrsi Stounhendž služio niti koji je bio motiv njegove izgradnje, ali većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana