Misteriozne olupine brodova se ponovo pojavile u Engleskoj

Kliks
Foto: Greg Martin/Cornwall Live

Nekoliko olupina viktorijanskih brodova ponovo se pojavilo u Kornvolu u Engleskoj.

Olupine drvenih brodova datiraju iz 1800-ih, a možda su i starije. Pojavile su se blizu Sejnt Ajvesa, na mjestu gdje ih lokalno stanovništvo nikada ranije nije vidjelo. Ovo je rezultat zimskih oluja i veoma niske plime.

Tačno porijeklo olupina nije poznato, ali se vjeruje da se radi o ostacima francuskog broda Providens, koji je potonuo tokom oluje u oktobru 1865. godine ili njemačkog broda SV Albert Vilhelm koji je udario u greben i potonuo u oktobru 1885. godine.

Stanovnici koji žive nedaleko od ove lokacije rekli su da se ne mogu sjetiti kada su se olupine posljednji put mogle vidjeti.

Jedna od prvih olupina koje su viđene bio je španski brod koji je prevozio tkaninu 1514. godine. Postoji i olupina teretnog broda Rikaveri koji je potonuo tokom oluje u novembru 1780. godine, kao i broda Severn koji je potonuo 1859. godine.

Parni brod Besi je potonuo u novembru 1893. tokom oluje Cintra koja je uništila još nekoliko brodova, a njihove olupine se takođe povremeno pojavljuju u vrijeme niske plime. Na oko 100 metara od obale nalazi se olupina broda Vulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana