Milioneri zabrinuti: Trećina bogataša kaže da neće moći da ode u penziju

GS
Foto: Ilustracija

Dok je SAD dom za 24,5 miliona milionera, više od bilo koje druge nacije, 35 odsto njih je reklo da će im samo čudo omogućiti sigurnu penziju, prema istraživanju "Natixis Investment Managers" koje je obuhvatilo 1.617 bogatih ljudi.

Više od polovine, 58 odsto, pomirilo se sa činjenicom da će morati da rade mnogo duže nego što su planirali.

Uobičajeno pravilo za penzionere je da bi trebalo da povuku 4 odsto svog penzionog fonda svake godine, smjernica koja možda neće biti dovoljna za većinu milionera.

- Milion se može činiti puno, ali mnogi ljudi se iznenade kada urade matematiku i shvate da je 4 odsto od milion dolara samo 40.000 dolara godišnje - rekao je za CNBC Dejvid Gudsel, izvršni direktor "Natixis centra za servis investitorima".

U centru brige bogatih je ubrzanje potrošačkih cijena, što smanjuje kupovnu moć.

Oko 55 odsto zaposlenih Amerikanaca kaže da zaostaju u penzijskoj štednji zbog inflacije, a sedam od 10 milionera to takođe doživljava kao prijetnju.

I to nije sve: tri četvrtine ispitanika je zabrinuto da će visoki javni dug u budućnosti opterećivati ​​javne finansije. Iako nije svima potrebna javna pomoć za odlazak u penziju, 38 odsto je reklo da neće moći otići u penziju bez nje.

Klizna finansijska tržišta su još jedna briga. Gotovo polovina ispitanih, 42 odsto, izjavilo je da su ovih dana toliko pod stresom zbog tržišta da uopšte izbjegavaju razmišljati o penziji, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana