Marina zbog ljubavi Moskvu zamijenila Gračanicom

Anadolija
Marina zbog ljubavi Moskvu zamijenila Gračanicom

GRAČANICA - Marina Nikolić (61) iz Moskve, rodni grad je zbog ljubavi prema Žarku sa Kosova napustila 1979. godine. Tada je došla na Kosovo i tu i danas živi.

Doselila je u Gračanicu, tri hiljade kilometara od rodne Moskve. Te godine Moskva je imala osam miliona stanovnika, a selo Gračanica naseljavalo je oko tri hiljade ljudi.

-Upoznala sam Žarka i naše poznanstvo vremenom se razvilo u ljubav. On je tih godina radio u Moskvi i kada je došlo vreme da se vrati svojoj kući, pošla sam sa njim. Pre toga, venčali smo se u Moskvi, tamo smo i svadbu napravili, to mi je bila želja - priča Marina.

Ovoj medicinskoj sestri nije bilo teško da se navikne na nove običaje i kulturu. Kaže, bila je mlada, pa je brzo sve naučila.

-A, nije mi bilo teško. Brzo sam sve naučila. Prilagodila sam se kroz godine koje sam ovde provela. Prihvatila sam običaje, malo mi je oko kuhinje bio problem, ali sam i to naučila. Naš brak nije bio idealan, kao i svaki drugi, ali smo uspeli da opstanemo, jer je ljubav pobedila - kaže Marina, koja u Gračanici na Kosovu radi u Domu zdravlja.

Ona je početkom dvijehiljaditih godina posjetila Moskvu, ali, kako kaže, tamo se više nije pronalazila.

-Ne mogu da kažem da mi nedostaje, jer se mnogo promenila, nisam se tamo pronašla. Nakon smrti oca, ovde je došla i moja majka, živi tu sa nama. Moji sinovi govore ruski ,ali ne znam da li bi bilo dobro da odu u Rusiju, šta bi tamo radili? Tamo se brzo živi, ljudi sa dva fakulteta trče tamo, ovamo - kaže Marina koja u Rusiji više nema nikoga.

Njen suprug Žarko kaže da je proputovao pola svijeta, ali da je ljubav svog života pronašao u Rusiji.

-Verujte mi, da imam mogućnost opet da biram, izabrao bih Marinu. Ovde je došla i njena majka, ima 84 godine, i ona se uklopila. Mi smo velika porodica -, kazao je Žarko.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana