Mađarska Vlada finansiraće obnovu manastira kod Budimpešte

Srna
Foto: Ilustracija

BUDIMPEŠTA - Vlada Mađarske spremna je da sa najmanje 300.000 evra finansira obnovu manastira Srpske pravoslavne crkve (SPC) u mjestu Srpski Kovin , četrdesetak kilometara južno iz Budimpešte.

Manastir je najstariji crkveni objekat SPC-a u Mađarskoj i datira iz 15. vijeka. Trenutno je u veoma lošem stanju, pa je potrebna njegova potpuna rekosntrukcija i temeljna obnova, da bi vratio svoj stari sjaj i bio ono što je vijekovima - centar srpske duhovnosti i kulture, prenosi Radio-televizija Vojvodine /RTV/. Inicijativu za obnovu znamenitog manastira dao je srpski poslanik u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov.

"Manastir u Srpskom Kovinu dokaz je postojanja srpskog naroda na ovim prostorima još pre Velike seobe iz 1690. godine. Predstavlja izuzetno kulturno-istorijsko blago našeg naroda i deo je kulturne baštine koju moramo zaštiti i sačuvati", istakao je Aleksov. On je izrazio zadovoljstvo zbog pomoći Vlade Mađarske obnovi drevnog manastira SPC.

"Pred samim smo početkom radova na obnovi našeg najstarijeg kulturno istorijskog obeležja na ovim prostorima. Svakako nam je potrebna podrška i pomoć naše matice, kod formiranja stručnog tima koji bi učesvovao u ovom značajnom višegodišnjem projektu", rekao je Aleksov. On je dodao da je neophodno formiranje stručne grupe ili odbora, koji bi se bavio temeljnim izučavanjem istorije i života Srba u ovom dijelu Mađarske.

Drevni pravoslavni manastir u Srpskom Kovinu nedavno su posjetili zamjenik premijera Mađarske Žolt Šemjen i šef poslaničke grupe Demohrišćanske partije i raniji ministar odbrane Mađarske Ištvan Šimičko. Odluka o dodjeli finansijske pomoći za obnovu manastira Vlade Mađarske trebalo bi da bude sprovedena do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana