“Ko ode u crkvu biće liječen samo molitvama”

Tanjug
“Ko ode u crkvu biće liječen samo molitvama”

Trst - Italijansko iskustvo u borbi protiv epidemije pokazuje da koronavirus pogađa svaki dio građanskog, društvenog i institucionalnog života, piše Tanjug.

Italijanski mediji pokušavaju da skrenu pažnju vlasti na prenatrpane zatvore u kojema je trenutno zatvoreno više od 60.000, a predviđeni su za 45.000 osoba.

Potreba socijalnog distanciranja koju je nametnula epidemija je, u prenatrpanim zatvorima, šala lošeg ukusa. Zatvori su epidemiološka bomba, upozoravaju.

Izvijesni ruski državljanin, izmišljenog imena Dimitrij na krajnje bizaran način skrenuo je pažnju javnosti na svoj slučaj. On je jedan od 229 putnika koji je bio na krstarenju luksuznim brodom “Kosta luminosa”.

Pristali su 25 marta u luku Savonu i smješteni u hotel u karantin pod stalnim nadzorom osoba civilne zaštite i karabinjera. Nije mu omogućen kontakt ni sa kime pa je bacio komadić papira sa prozora svoje hotelske sobe, na kojem je bio napisan njegov telefonski broj i poruka: “Upomoć, pišite mi na Whatsap, molim vas”.

“Doveli su nas ovamo silom. Ništa nam ne kažu. Ne testiraju nas. Ne znamo jesmo li bolesni. Otkad smo stigli, 5-6 ljudi svakodnevno voze u bolnicu. Brojao sam najmanje 30 vozila hitne pomoći s ljudima čije se stanje pogoršalo. Bojimo se”, rekao je “Dimitrij”, novinarima nakon što je njegov slučaj dospio u novine.

Alberto Batistela, 47-godišnji bolesnik od koronavirusa, organizovao je sam transfer privatnim vozilom hitne pomoći iz prenatrpane bolnice u Bergamu (epicentar zaraze) u Jezolo, gradić blizu Venecije. Operacija ga je koštala 600 evra, ali tvrdi da je tako ostao u životu.

“U Bergamu je pakao. U Jezolu su mi spasli život”, tvrdi Alberto. U Jezolu je liječen lijekovima za liječenje HIV-a i antimalarijskom terapijom, zahvaljujući kojoj je ozdravio.

U Italiji je u vrijeme karantina dozvoljeno izaći u kupovinu, jednom dnevno i samo jedan član porodice. Policija kontroliše da li su potrebe za izlaskom, opravdane. Novine izviještavaju da su u Viglijanu, u pokrajini Torino, karabinjeri kaznili muškarca jer su u njegovoj kesi bile samo tri boce vina. Objašnjene: alkohol se ne smatra esencijalnom robom.

Svete mise se održavaju bez prisustva vjernika u crkvi, već se prenose direktno preko TV-a kao i uobičajeno obraćanje pape sa Trga Sv. Petra u Rimu.

Protiv direktong TV prenosa crkvene mise negoduju laici tvrdeći da je takav ustupak crkvi, mjera iz davnih vremena.

Predsjednik regiona Campania Vićenco de Luka, poznat po prijetnji da će na one koji u vrijeme epidemije organizuju maturske zabave poslati karabinjere naoružanje bacačima plamena, zapretio je vjernicima koji se zaraze koronavirusom jer idu da se mole u crkvi, uprkos zabrani, “da će biti liječeni samo molitvama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana