Kijev slavi, Moskva negoduje – Unesko uvrstio ukrajinski boršč na listu kulturnog nasljeđa

GS
Kijev slavi, Moskva negoduje – Unesko uvrstio ukrajinski boršč na listu kulturnog nasljeđa

KIJEV - Ukrajina je pobjedila u dugogodišnjem kulinarskom sporu sa Rusijom, pošto je ukrajinski boršč – specifična crvena supa od povrća – stavljen na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa kojem je potrebna hitna zaštita.

Unesko je saopštio da je "ukrajinskoj supi potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Rusije predstavlja za status boršča kao elementa ukrajinske kulturne baštine".

"Bilo kao dIo svadbenog obroka, na kulinarskim takmičenjima ili kao turistička ponuda, boršč se smatra dIJelom tkiva ukrajinskog društva, kulturnog nasljeđa, identiteta i tradicije", naveli su iz Uneska, prenosi RTS.

Ipak, opisali su boršč kao nacionalno jelo koje se pravi i konzumira i u nekoliko zemalja regiona, navodeći da odluka ne podrazumijeva isključivost, niti vlasništvo nad nasljeđem o kojem je riječ.

Tijelo Ujedinjenih nacija je objasnilo da je o prijavi odlučivano po ubrzom postupku jer je, kako kažu, postalo očigledno da raseljavanje izazvano ratom u Ukrajini ugrožava održivost ukrajinske tradicije.

Unesko je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju.

"Pobjeda u ratu za boršč je naša!", napisao je na Tviteruukrajinski ministar kulture, dok je iz Moskve ubrzo stigla kritika ukrajinske inicijative i odluke Uneska.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev da pokušava da prisvoji supu i neopravdano je pripiše samo jednoj naciji.

"Ovo je ksenofobija. Da bih svijetu dala kulinarski primer savremenog kijevskog nacionalizma, navešću činjenicu – humus i pilav su priznati kao nacionalna jela nekoliko nacija, ali kako razumijem, sve je podložno ukrajinizaciji", napisala je Zaharova na Telegramu..

Spor oko boršča javno je eskalirao 2019. godine, kada je ukrajinski kuvar Jevgen Klopotenko, uznemiren zbog brojnih restorana širom svijeta koji boršč nazivaju ruskom supom, pokrenuo kampanju da Unesko zvanično prizna vezu Ukrajine sa ovim jelom.

Klopotenko i drugi ukrajinski kuvari počeli su da prikupljaju stotine stranica dokaza kako bi potvrdili svoju tvrdnju, dok Rusi smatraju da je boršč nacionalna hrana mnogih zemalja, uključujući Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Moldaviju i Litvaniju.

Boršč je supa od povrća i goveđeg ili svinjskog mesa. Obično paradajz ili cvekla daju boršču karakterističnu crvenu boju. Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona, pa i onih bez cvekle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana