Karin Žan Pjer, prva gej osoba i Afroamerikanka koja govori u ime Bele kuće

GS
Foto: Agencije

Karin Žan Pjer zamjeniće Džen Psaki na mjestu sekretarke za štampu Bele kuće. Žan Pjerova, sadašnja glavna zamjenica Psakijeva, postaće prva gej osoba i prva Afroamerikanka koja će imati ulogu portparola Bele kuće. Tu funkciju preuzeće 13. maja, prenosi Hil.

Predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio je da Karin ne samo da donosi iskustvo, talenat i integritet koji su potrebni za taj težak posao, već će nastaviti da vodi put u komunikaciji o radu Bajden-Harisove administracije u ime američkog naroda.

"Džil i ja poznajemo i poštujemo Karin dugo vremena i ona će biti snažan glas koji će govoriti u moje ime i u ime ove administracije", rekao je Bajden.

Prema Bajdenvim riječima Džen Psaki je postavila standard za vraćanje pristojnosti i poštovanja u salu za brifinge Bele kuće.

"Želim da se zahvalim Džen što je podigla ljestvicu, komunicirala direktno i istinito sa američkim narodom i zadržala smisao za humor pri tome", kazao je Bajden.

U tvitu, Žan Pjer je zahvalila Bajdenu na prilici, nazvavši to "istinskom čašću".

"Radujem se što ću služiti ovoj administraciji i američkom narodu", napisala je Žan Pjerova i dodala da je pred njom težak posao, prenosi RTS.

Očekuje se da će Psakijeva, koja je obavljala ulogu sekretara za štampu od početka Bajdenove administracije, otići na Em-Es-En-Bi-Si.

Psakijeva je opisala Karin Žan Pjer kao "izvanrednu ženu" i istakla njeno iskustvo u politici i administraciji Njujorka, kao i njen rad kao Bajdenovu savetnicu kada je bio potpredsednik za vreme Obamine administracije.

"Reprezentacija je važna i ona će dati glas mnogima, ali i učiniti da mnogi sanjaju o tome šta je zaista moguće", napisala je Psakijeva na Tviteru.

Saopštenje okončava višemesečna nagađanja o tome ko će zamjeniti Psakijevu kada ona odluči da napusti administraciju. Žan Pjerova se oduvijek smatrala vodećim kandidatkinjom za tu ulogu, ali su se i druga imena pojavljivala, uključujući direktorku komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfild.

Prošlog mjeseca pojavili su se izvještaji da je Džen Psaki u razgovorima za posao u Em-Es-En-Bi-Siju. Nije potvrdila te navode, a saopštenje od četvrtka ne govori ništa o njenim budućim planovima.

"Nemam šta da objavim o svojim planovima", rekla je Psakijeva u odgovoru na pitanje novinara tokom brifinga.

Žan Pjerova je radila je tokom kapmanje i za Bajdena i Baraka Obamu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana