Karantin preporodio život u morima Italije

GS
Karantin preporodio život u morima Italije

Restriktivne mjere koje su tokom dva mjeseca bile na snazi u Italiji predstavljale su izvanrednu priliku za sagledavanje uticaja ljudske aktivnosti na more koje okružuje ovu zemlju. Obalska straža je još od aprila uzimala uzorke vode iz mora, a takođe je i načinila i brojne snimke podvodnog svijeta, dok su neke vrste viđene u područjima koje obično zauzimaju brodovi i ljudi, a u koja one inače ne zalaze.

Nadležni organi u Rimu potvrdili su za Reuters da je uočeno značajno poboljšanje kvaliteta vode i smanjenje otpadnog materijala u moru, čak i prije nego što su objavljeni rezultati istraživanja. Kitovi ulješure primijećeni su u blizini Sicilije, dok su delfini viđeni na mjestima na kojima su se prije pandemije nalazili brodovi, u lukama sjeverozapadne Ligurije.

Uprkos bujanju života u morima koja okružuju Italiju, a koje se dogodilo zahvaljujući mjerama karantina, pandemija je dovela do novih opasnosti po morski život, zbog bačenih maski, rukavica i praznih boca dezinfekcijskih sredstava koji su se mogli videti u vodi. Ovaj otpad povećao je zagađenje u morima koje potiče od mikroplastike, čestica koje nastaju raspadanjem plastičnih proizvoda.

Nadležni organi u Italiji ističu da su mjere karantina uvedene zbog pandemije omogućile ljudima da steknu bolji uvid u to koliko je krhka životna sredina i da shvate da moraju da sačuvaju prirodu koja im je data u nasljeđe, za njihovu djecu i buduće generacije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana