Karakorumski autoput: Jedan od najopasnijih puteva na svijetu

Anadolija
Karakorumski autoput: Jedan od najopasnijih puteva na svijetu
Foto: Anadolija | Karakorumski autoput: Jedan od najopasnijih puteva na svijetu

KARAČI - Karakorumski autoput, koji su vlade koje su ga izgradile nazvale i "Autoput prijateljstva", je među pet najopasnijih puteva na svijetu.

Karakorumski autoput je najviša asfaltirana međunarodna cesta na svijetu. Povezuje Kinu i Pakistan preko planinskog lanca Karakorum, kroz prolaz Kundžerab, na nadmorskoj visini od 4.693 metra.

Dvosmjerni put dugačak je 1.300 kilometara, prolazi kroz Kašmir od Hasana Abdala, malog grada u blizini Ravalpindija i Islamabada, do Kašgara u kineskoj autonomnoj regiji Sindžiang Uygur.

Sklon je klizištima i poplavama, a da stvari budu još gore, put je neasfaltiran u Pakistanu. Posljednjih godina autoput je postao destinacija avanturističkog turizma zbog svoje slikovite lokacije i faktora visokog rizika.

Još uvijek je turistička atrakcija jer se prolazi kroz neke spektakularne klisure duž starog Puta svile. Skoro 900 radnika poginulo je tokom izgradnje puta. Često se naziva i "osmim svjetskim čudom".

 

Karakorumski autoput, koji povezuje Kinu i Pakistan na prevoju Kundžerab, jedan je od najopasnijih i najstrašnijih puteva na svijetu.

Stotine nesreća sa smrtnim ishodom događaju se svake godine na ovoj opasnoj cesti kojom se kreću samo dobri i stručni vozači. Izgradnja autoputa je počela 1959. godine, a otvoren je 1978.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana