"Kalibar" uništio metu sa više od 1.000 kilometara

Srna
"Kalibar" uništio metu sa više od 1.000 kilometara

MOSKVA - Fregata Tihookeanske flote Rusije "Maršal Šapošnikov" prvi put je lansirala krstareću raketu "kalibar" iz Japanskog mora i njom pogodila metu udaljenu više od 1.000 kilometara.

Televizija "Zvezda" javlja da je raketa u predviđenom vremenu doletjela na poligon u rejonu rta Surkum, gdje je pogodila obalsku metu.

Domet gađanja premašio 1.000 kilometara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Raketno gađanje obezbjeđivali su brodovi i plovila Tihookeanske flote, kao i avioni i helikopteri pomorske avijacije, koji su zatvorili područje, opasno za pomorski i vazdušni saobraćaj tokom vježbe.

Modernizacija fregate "Maršal Šapošnikov" podrazumijevala je ugradnju opreme za lansiranje rakete "kalibar", što je povećalo njene borbene sposobnosti.

Pretpostavlja se da će modernizovan brod moći da koristi i hipersonične rakete "cirkon".

Maksimalni domet rakete "kalibar" je oko 2.500 kilometara. Novinar Mark Episkopos u članku za američki "Nešnel interest" ističe da Rusija ima najviše taktičkih nuklearnih bojevih glava na svijetu.

On posebno ukazuje da ruska mornarica u sastavu naoružanja ima krstareće rakete "kalibar", koje mogu da se koriste na brodovima, uključujući podmornice i fregate klase "Admiral Gorškov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana