Kako je četvoro djece moglo da preživi pad aviona u amazonsku prašumu?

GS
Avion
Foto: Profimedia | Avion

Mjesec nakon što je četvoro djece nestalo u kolumbijskom Amazonu, preliminarni izvještaj Uprave za civilno vazduhoplovstvo ove zemlje nudi naznake o tome kako su mogli da prežive avionsku nesreću u kojoj su poginule sve odrasle osobe.

Priča o nestaloj djeci izazvala je veliko interesovanje širom svijeta, dok se masovna operacija potrage pod vođstvom vojske nastavlja u šumi, iako je ranije saopšteno da su djeca pronađena, što je vijest koja je pogrešno protumačena - zapravo je saopšteno da je moguće da su preživjela pad aviona i da je pokrenuta potraga za njima.

U nesrećnom letu 1. maja učestovali su pilot Ernando Mursija Morales, vođa domorodaca Jaruparija Herman Mendoza Ernandez, starosjedelac po imenu Magdalena Mukutuj Valensija i njenih četvoro djece, najstarije od 13 godina i najmlađe staro samo 11 mjeseci. Ubrzo nakon ranojutarnjeg polijetanja iz udaljene zajednice Ararakuara, pilot je radio-vezom javio kontroli vazdušnog saobraćaja da će potražiti mjesto za hitno slijetanje, navodi se u izvještaju.

- Motor na minimum, potražiću polje - rekao je on.

Pilot je kasnije obavijestio da je motor povratio snagu i nastavio svojim putem - samo da bi ponovo naišao na nevolju manje od sat vremena kasnije: „Motor mi je ponovo otkazao... Potražiću rijeku... Imam rijeku sa desne strane...”

Ovog puta problem nije riješen.

Kontrola vazdušnog saobraćaja kasnije je pratila avion koji je skrenuo udesno, da bi zatim nestao sa radara, navodi se u izvještaju. Uprkos vazdušnim i vodenim pretragama koje su pokrenute odmah nakon incidenta, avion je pronađen poslije više od dvije nedjelje - što je ozbiljan vremenski period kada je riječ o sudbini putnika aviona.

Raspored sjedenja bio je ključan

Pet dana nakon nestanka aviona kolumbijska vojska je 6. maja rasporedila jedinice specijalnih snaga da pretražuju teren. Deset dana kasnije, u noći 16. maja, konačno su uočili olupinu.

Tri odrasle osobe pronađene su mrtve na licu mjesta, ali sve četvoro djece je u potpunosti nestalo - što je navelo spasioce da pretpostave da su preživjeli, napustili avion i otpješačili džunglom i još jednom pokrenulo potragu.

Fotografije sa mjesta nesreće koje su napravili istražitelji pokazuju podignuti rep malog aviona obojenog plavu i bijelu boju, sa nosom i prednjim dijelom razbijenim prilikom udara o tlo. U izvještaju se kaže da je avion najverovatnije prvo udario u drveće guste šume, otkinuvši motor i propeler, da bi zatim uslijedio vertikalni pad na šumsko tlo.

- Detaljnim pregledom olupine utvrđeno je da je prilikom slijetanja došlo do prvog udara u drveće. Ovaj udarac je prouzrokovao odvajanje motora sa poklopcem i propelerom od konstrukcije aviona. Usljed jakog usporavanja i gubitka kontrole pri prvom udaru, letjelica je pala vertikalno i sudarila se sa zemljom - navodi se u izvještaju.

Iako se navodi da su forenzička ispitivanja u toku, izvještaj sugeriše da su odrasli koji su sjedeli u prednjem dijelu kabine aviona zadobili smrtonosne povrede prilikom pada.

- Na dijagramu povreda izazvanih nesrećom registrovane su smrtonosne povrede kod putnika koji se nalaze na pozicijama 1 (Pilot), 2 (muški odrasli putnik) i 3 (odrasla žena).

Ali zadnja sjedišta, na kojima su se nalazila starija deca, bila su manje pogođena udarom, navodi se u izvještaju, što nudi potencijalni odgovor na pitanje kako su uspjeli da prežive. Za sobom su ostavili znakove života - flašicu za bebe, korišćene pelene i otiske stopala, što je kasnije otkrio tim koji je pretraživao džunglu.

Prema izvještaju, dva od tri sjedišta koja su zauzela djeca ostala su na mjestu i uspravna uprkos nesreći, dok se jedno dječje sedište otkačilo od konstrukcije aviona. Prema izvještaju, beba je možda bila u naručju majke.

Djeca „nisu bila locirana u zoni udesa i nije bilo znakova da su povrijeđena, barem ne teže. Iz tog razloga je počela intenzivna potraga u cilju njihovog pronalaženja”, navodi se.

Ukupno 119 kolumbijskih specijalnih snaga i 73 domorodačka izviđača do sada su raspoređena da pročešljaju tu oblast, navodi se u izveštaju. Rođaci su ranije rekli da su djeca dobro poznavala džunglu, ali su se plašili da će pomisliti da spoljni svijet nije odustao od njih.

- Možda se kriju. Možda ne shvataju da ih traže, oni su djeca - rekao je Fidencio Valensija, deda djece, govoreći za kolumbijsku televiziju Karakol ranije ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana