Japan: Državne službenike “skupo” koštale besplatne večere

Srna
Japan: Državne službenike “skupo” koštale besplatne večere

TOKIO - Japansko Ministarstvo komunikacija kaznilo je danas 11 visokih zvaničnika zbog toga što su prihvatili skupe večere koje su platili najstariji sin japanskog premijera Jošihide Suge i njegove kolege direktori u satelitskom emiteru Tohokušinša Film.

Slučaj je obelodanjen nakon što je nedeljni magazin “Šukan Bunšun” nedavno izvestio da su Seigo Suga i drugi direktori satelitskog emitera Tohokušinša Film ugostili zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija, koje reguliše poslovanje u sferi komunikacija, preneo je AP.

Ministarstvo je juče najavilo kazne, uključujući smanjenje plata i opomene za 11 zvaničnika Ministarstva zbog prihvatanja skupih vecera i poklona kršeći etički kodeks.

Ministar unutrašnjih poslova i komunikacija Riota Takeda rekao je na konferenciji za novinare da je za žaljenje što je slučaj doveo do gubitka povjerenja javnosti u vladu.

Takeda je rekao da će i sebi smanjiti platu u naredna tri mjeseca i naložio Ministarstvu da formira istražno vijeće koje će dalje istražiti slučaj.

Unutrašnja istraga Ministarstva otkrila je da su službenici Ministarstva išli na večere i primili poklone u ukupnom iznosu od oko 600.000 jena (5.700 dolara) u oko 40 navrata od 2016. do 2019. godine.

Suga se izvinio ove nedelje zbog zabava za zvaničnike koje je organizovao njegov sin.

On je, međutim, negirao bilo kakvu umješanost u poslovne aktivnosti svog sina niti da je znao da je on zabavljao službenike Ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana