Isušena rijeka otkrila fosilne ostatke najveće mačke u Americi

GS
Foto: Agencije

Wiley Prewitt iz Eksforda u Misisipiju je tokom šetnje pronašao fosilne ostatke životinje koja je lutala regijom prije 11.000 godina.

Prewitt je krajem oktobra šetao u blizini Rosedalea krajem oktobra kada u koritu isušene rijeke Mississippi pronašao kost čeljusti s crnim zubima.

"Odmah sam po zubima mogao zaključiti da je to dio čeljusti mesoždera, ali se nisam nadao da je riječ o američkom lavu. Ličilo je na to, ali se ipak nisam usudio da povjerujem u to", kazao je Prewitt za McLatchy News.

Tri dana kasnije je posjetio događaj pod nazivom Mississippi Fossil and Artifact Symposium & Exhibition te je pitao eksperta za mišljenje, a na kraju se ispostavilo da je riječ o istorijskom otkriću.

Zaista se radilo o fosilizovanoj kosti čeljusti najveće mačke na kontinentu, američkog lava koji je izumrla vrsta. Američki lav je bio dug više od 2,4 metra, visok 1,2 metra i težak do 450 kg.

Ova ogromna mačka datira prije 340.000 godina, a lovila je velike životinje širom kontinenta, od Aljaske do južnog Meksika.

Prewitt je pronašao tek četvrti fosilni dokaz postojanja lava, dok su i prethodna tri pronađena u Misisipiju.

Sasvim slučajno su na simpoziju koji je Prewitt posjetio bila izložena i prethodno pronađena tri fosila. Organizatorka događaja Ana Regineli je rekla da je Prewitt ispisao nove stranice istorije pojavivši se s fosilom američkog lava.

"Imala sam različite artefakte i fosile u svojim programima, međutim ništa nije značajno kao novootkriveni fosil američkog lava. Izumrli američki lav je prvobitno otkriven u Načezu u Misisipiju 1830-tih, ali niko nije znao da su ovi ogromni lavovi lutali Sjevernom Amerikom do ovog poznatog otkrića u Misisipiju. Dva fosila iz Misisipija su pronađena kod istoimene rijeke blizu Clarksdalea i Rosedalea, izjavila je Regineli.

Eksperti se nadaju da će fosil sada završiti u muzeju ili laboratorijskoj kolekciji za naučna proučavanja, piše Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana