Istorijski štrajk u američkoj auto-industriji

GS
Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je danas istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa, Forda i Krajslera čime je započela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji poslednjih decenija.

Štrajk "trojke iz Detroita" će zaustaviti proizvodnju modela Ford Bronko, Džip Vrangler i Ševrolet Kolorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima, prenio je Glas Amerike.

"Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka", rekao je Šon Fejn, predsjednik UAV.

Fejn je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Facebooku, manje od dva sata prije isteka starog ugovora

Predsjednik Džo Bajden rekao je konferenciji za novinare u Bijeloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udio u profitu koji ove kompanije prave.

"Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumijem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podjele kroz rekordne ugovore za UAV", istakao je Bajden.

Ova akcija predstavlja kulminaciju višenedjeljnih sukoba između Fejna i trojice izvršnih direktora iz Detroita zbog zahtjeva sindikata za većim udjelom u profitu od kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i jačom sigurnošću posla dok proizvođači automobila prelaze na električna vozila.

Izvršni direktori su rekli da će zahtjevi sindikata učiniti proizvođače automobila nekonkurentnim u odnosu na rivale koji nemaju sindikalne organizacije.

Meri Bara, izvršna direktorka Dženeral Motorsa, rekla je za CNBC da će proizvođač automobila nastaviti pregovore, iako je bila "frustrirana i razočarana" štrajkom, koji ne bi bio dobar za industriju.

Zastoj je postao političko pitanje, a predsjednik Džo Bajden, koji se sledeće godine bori za drugi mandat, poziva na dogovor.

Štrajkovi u kojima učestvuje ukupno 12.700 radnika održaće se u fabrikama Forda u Vejnu, u državi Mičigen, Dženeral Motorsa u Vencvilu u Misuriju i u fabrici Stelantisovog brenda STLAM.MI Jeep u Toledu, u Ohaju.

To su ključna postrojenja za proizvodnju nekih od najprofitabilnijih vozila ovih kompanija.

Odziv na današnji štrajk bio je manji nego što su neki analitičari očekivali.

"Ovo je više simboličan štrajk nego stvarno štetan", rekao je Sem Fiorani, analitičar proizvodnje u Auto Forecast Solutions, koji je dodao da je očekivao više u prvom talasu štrajka.

"Ako pregovori ne idu u pravcu za koji Fejn misli da je pozitivan, možemo očekivati veći štrajk za nedjelju ili dvije", rekao je on.

Planirane obustave rada mogle bi da ograniče troškove UAV-a, koji ima fond za štrajk od 825 miliona dolara.

To nije mnogo u poređenju sa milijardama koje su proizvođači automobila zaradili zahvaljujući velikom profitu od kamiona i terenskih vozila koje su napravili članovi UAV-a.

Potpuni štrajk bi naneo štetu oko 400 do 500 miliona dolara svakom pogođenom proizvođaču automobila po sedmici izgubljene proizvodnje, procjenjuje Dojče banka.

Neki od tih gubitaka bi mogli da se nadoknade kasnijim povećanjem rasporeda proizvodnje, ali ta mogućnost je sve manja kako se štrajk nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana