Hrvati sve više piju

Srna
Hrvati sve više piju

ZAGREB - Hrvati sve više piju kako bi lakše podnijeli situaciju oko pandemije virusa korona, navode portali.

Prodaja alkohola u Hrvatskoj je značajno povećana, a pošto su ugostiteljski objekti zbog pandemije niz mjeseci bili zatvoreni, promet u maloprodaji alkoholnih pića je "skočio u nebo".

Hrvati se sve više druže po kućama, a mnogi alkoholom rješavaju depresiju i druge psihičke probleme s kojima se nose zbog neizvjesnosti i činjenice da se ni nakon više od godinu dana pandemije ne nazire "svjetlo na kraju tunela", navodi portal "Otvoreno".

Prije otvaranja kafića i restorana, odnosno onih sa terasama, prodaja alkoholnih pića u maloprodaji "rasla" je između 30 i 35 odsto, a nakon otvaranja terasa rast je deset do 15 odsto u odnosu na pretpandemijski period.

Prodaju se alkoholna pića svih vrsta, ali i druga pića.

Prodavnice i veliki šoping centri poput "Studenca" i "Konzuma" napominju
da je rast prodaje bio jače vidljiv na jeftinijim jakim alkoholnim pićima sa većim udjelom alkohola.

Sada se, djelimično, osjeća uticaj otvaranja hotela, restorana i kafića, ali se trend rasta prodaje alkoholnih pića zadržao i u prvom tromjesečju ove godine.

Mala pakovanja alkohola od 0,1 litre, koja neki zovu "putnim", a neki i "unučićima", koja se obično prodaju uz blagajne, vjerovatno su najtraženija, što se vidi i po odbačenim flašicama oko prodavnica i klupa u blizini.

Neslužbeno se saznaje da proizvodne linije za "unučiće" u "Badelu 1962" miruju samo nedjeljom.

Zbog velikog interesovanja, proizvođači su lansirali i nova pakovanja ploske od 0,2 litre gorkog pelinkovca i "pelinkovca oranž".

Neizvjesnost je generator koji ljude okreće alkoholu u kome mnogi vide izlaz, navode psiholozi.

Ljudi se osjećaju nesigurno, loše, boje se budućnosti i onoga što slijedi. Osjećaju frustriranost i rješavaju je alkoholom - napominju psiholozozi, a prenose hrvatski mediji, koji izvještavaju o rastu prodaje alkoholnih proizvoda u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana