Homo naledi sahranjivao svoje pokojnike 160.000 godina ili više prije čovjeka

Tanjug
Homo naledi sahranjivao svoje pokojnike 160.000 godina ili više prije čovjeka

JOHANESBURG - Izumrli hominid sa mozgom veličine pomorandže, poznat kao Homo naledi, sahranjivao je svoje pokojnike 160.000 godina ili više prije najranijih dokaza o namernom sahranjivanju od strane Homo sapiensa ili neandertalaca, tvrde naučnici.

Taj zaključak je, međutim, već izazvao skepticizam koji poziva na detaljnije istraživanje novih nalaza u dve pećinske prostorije u Južnoj Africi.

Homo naledi, koji je živeo u južnoj Africi pre otprilike 335.000 i 236.000 godina, takođe je urezivao znakove na zidovima hodnika i ulaza koji spajaju susedne pećinske odaje, tvrdi međunarodni tim naučnika predvođen paleoantropologom Lijem Bergerom sa Univerziteta Vits u Johanesburgu, Južna Afrika.

Mnoge pronađene gravure se sastoje od izolovanih linija ili linija koje formiraju senčenje, kvadrate, trouglove, krstove i X oblike. Ako je tačno, tumačenje Bergera i njegovih kolega ukazuje na to da je drevna vrsta homonida sa mozgom veličine narandže, koja je verovatno pokazivala ljudske osobine, sahranjivala mrtve uz simboličke aktivnosti za koje se često smatralo da su se pojavile samo kod vrsta sa većim mozgom, kao što je Homo sapiens.

Najstariji poznati grob Homo sapiensa datira pre oko 78.300 godina u Africi, a neki istraživači smatraju da su novi dokazi neadekvatni da potvrde da je Homo naledi svoje pokojnike sahranjivao u pećinskim grobovima.

Ne postoji način da se utvrdi da li su Homo naledi ili možda kasniji posetioci Homo sapiensi u podzemnim pećinama, koje su deo južnoaf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana