Gradovi u Saksoniji pusti i sablasni

Tanja Parč
Gradovi u Saksoniji pusti i sablasni

DREZDEN - Virus korona rapidno se širi Njemačkom uprkos pooštrenim mjerama i snažnim zdravstvenim kapacitetima. Samo tokom posljednja 24 časa u Njemačkoj je zabilježeno više od 2.000 novih slučajeva zaraze.

Virus korona potvrđen je kod 24.987 osoba, a u ovoj zemlji su do sada preminula 94 pacijenta. Prva žrtva prošlog vikenda pala je u pokrajini Saksoniji, u kojoj prije nešto više od dvije sedmice nije bilo nijednog slučaja ove zaraze.

Virus korona u potpunosti je paralisao javni život u vodećoj evropskoj državi. Nakon što su prošle sedmice zabranjena okupljanja ljudi u većini njemačkih pokrajina, od juče su u Saksoniji, prema odluci vlasti, zatvoreni svi restorani, saloni, prodavnice tehnike i butici. Rad je dozvoljen samo apotekama i marketima koji prodaju prehrambene namirnice i higijenska sredstva. Obustavljen je i rad kulturnih i obrazovnih institucija, teretana, a zabranjene su i molitve u crkvama. Dozvoljen je samo put do posla, neophodne kupovine i posjete ljekarima i apotekama. Brojne kulturne manifestacije koje su bile najavljene čak za septembar, među kojima i filmski festival u Drezdenu, otkazane su, što budi strah kod stanovnika da kriza neće biti uskoro okončana.

Drezden, najposjećeniji grad Saksonije, ali i ostali gradovi, proteklih dana izgledaju sablasno. Na ulicama se može vidjeti samo poneki prolaznik sa maskom i gumenim rukavicama.

- Sve je utihnulo i ova tišina nas plaši podjednako kao i sama bolest. Ne smijemo više da se sastajemo ni sa bližnjima, jer smo svi tako izloženi riziku - kaže Karla iz Drezdena.   

Studentskim gradom Frajbergom takođe danima vladaju muk i tišina. Ista atmosfera vlada i u veoma posjećenom turističkom mjestu Saifenu, koji vikendom posjeti stotine turista.

Virus je opustošio i rafove u supermarketima. U strahu od dužeg trajanja kućne izolacije kupci su razgrabili osnovne životne namirnice te je posljednjih dana teško pronaći ulje, šećer, makarone i toalet papir. Zbog toga su pojedini maketi postavili obavještenje da kupac može kupiti maksimalno dva paketa toalet papira. Nijemci kažu da ih sve to podsjeća na doba DDR-a, kada je prodaja namirnica takođe bila ograničena.

Intenzivna njega

Zahvaljujući velikoj dostupnosti kreveta na intenzivnoj njezi broj preminulih je znatno manji u ovoj zemlji u odnosu na druge evropske zemlje.  Veća dostupnost kreveta na intenzivnoj njezi, kojih Njemačka ima oko 25.000, pruža priliku za brzi oporavak. Italija, na primjer, ima oko 5.000 kreveta, a znatno veći broj inficiranih.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana