Građani Novog Zelanda na referendumu podržali legalizaciju eutanazije

Srna
Građani Novog Zelanda na referendumu podržali legalizaciju eutanazije

VELINGTON- Građani Novog Zelanda na referendumu su ubjedljivom većinom podržali legalizaciju eutanazije, što su pristalice ove ideje proglasile za pobjedu "izbora i dostojanstva", pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati.

Referendum o ovom kontroverznom pitanju održan je 17. oktobra, zajedno sa opštim izborima na kojima je ponovo pobijedila premijer Džasinda Ardern.

Prvi rezultati pokazuju da je 65,2 odsto glasača podržalo eutanaziju, a 33,8 se izjasnilo protiv prijedloga. To znači da će se Novi Zeland pridružitzi maloj grupi zemalja u svijetu koje dozvoljavaju da ljekari pomognu osobama koje žele da umru.

Poslanik koji stoji iza ove reforme, libertarijanac Dejvid Sejmur, rekao je da je ovo "gromoglasna pobjeda" zbog koje će Novi Zeland biti saosjećajnija i humanija zemlja.

"Hiljade Novozelanđana koji bi možda užasno patili prije smrti imaće izbor, dostojanstvo, kontrolu i autonomiju nad svojim tijelima, što će biti zaštićeno zakonom", rekao je Sejmur, prenio je AFP.

Debatu o eutanaziji u Novom Zelandu pokrenula je advokat Lekreša Sils, koja je umrla od tumora mozga 2015. godine, na dan kada je sud odbio njen zahtjev da dobije pravo da umre u trenutku kada ona to odabere.

Protivnici ove ideje, poput hrišćanske organizacije "Armija spasa", smatraju da nema dovoljno zaštitnih mjera u zakonu i da se može desiti da se na ljude vrši pritisak da sebi okončaju život.

"Osjetljive osobe, poput starijih i onih koji pate od mentalnih bolesti, biće posebno izloženi riziku od ovog zakona", saopštila je ova organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana