Gotovo 100 žena položilo zakletvu za sudije

Srna
Foto: Ilustracija

KAIRO - Gotovo 100 žena položilo je zakletvu kako bi postale prve žene sudije u Državnom savjetu Egipta, jednom od glavnih državnih pravosudnih tijela.

Zakletvu je položilo 98 žena, pred glavnim sudijom Savjeta Muhamedom Hosamom el Dinom na ceremoniji u Kairu.

Polaganje zakletve uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi zatražio da se žene pridruže Državnom savjetu i Tužilaštvu, gdje su do sada sve sudije bili muškarci.

Odluku Sisija u martu podržali su brojni aktivisti za prava žena. Državni savjet za žene u Egiptu saopštio je tada da je takav potez pokazatelj političke volje da se dalje jača položaj žena u društvu.

Osnovan 1946. godine, Državni savjet Egipta je nezavisno pravosudno tijelo koje se uglavnom bavi administrativnim sporovima, disciplinskim postupcima i žalbama. Osim toga, ovo tijelo provjerava nacrte zakona, odluke i ugovore u kojima Vlada Egipta ili neko vladino tijelo predstavljaju jednu od strana.

Savjet je u više navrata odbacivao žene kandidate za zapošljavanje. Brojne žene su se u posljednjih nekoliko godina žalile na diskriminišuće odluke Savjeta u slučajevima zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana