Francuz pliva preko Pacifika od Japana do SAD

Agencije
Francuz pliva preko Pacifika od Japana do SAD

Tokio - Plivač na duge staze Ben Lekomt krenuo je juče s istočne obale Japana u pokušaju da prepliva Tihi okean, popularni Pacifik, a ako u tom poduhvatu uspije, postaće prva osoba kojoj je to pošlo za rukom.

Dvoje Lekomtove djece - Maks i Ana - preplivalo je zajedno sa njim prvih nekoliko stotina metara, a potom je 50-godišnji Francuz sam nastavio poduhvat preko najvećeg svjetskog okeana, prenosi Rojters.

Lekomt, koji je 1998. godine preplivao Atlantski okean, nada se da će svoju djecu sljedeći put vidjeti u San Francisku, nakon pređenih 9.100 kilometara, za šta će mu biti potrebno više od šest mjeseci.

- Nikada više - to su bile riječi koje je Lekomt izgovorio nakon što je preplivao Atlantik za deset sedmica. Ipak, ovaj arhitekta, koji živi u Teksasu, odlučio se za ovaj novi i veći poduhvat.

- Želim da stalno pomjeram svoje lične granice i da saznam gdje se tačno nalaze. Za mene je plivanje oblik izraza, uvijek ima još nešto da se napravi - kazao je Lekomt.

Francuski plivač je rekao da mu je plan da svakog dana pliva osam sati i potroši 8.000 kalorija. Na tom putu suočiće se s opasnostima poput ajkula, oluja, meduza i ekstremno niske temperature vode, prenio je Bi-Bi-Si. Što se tiče samog plivanja, on će plivati u stilu kita sa širokim perajama i nosiće posebno plivačko odjelo koje ga štiti od hipotermije, dodira meduza i opekotina od sunca. Magnetna narukvica će ga štiti od ajkula koje se svake godine sakupljaju na Pacifiku.

Više od 27 različitih naučnih organizacija - medicinskih i okeanografskih - imaće koristi od podataka koje tokom ekspedicije sakupi Lekomtov tim podrške od osam ljudi.

Veći dio istraživanja fokusiraće se na zagađenje Pacifika plastikom, a posebno na sve veći “plastični smog” koji sadrži milijarde dijelova mikroplastike.

Lekomt, koji je u poduhvat preplivavanja Tihog okeana krenuo juče, na Svjetski dan zaštite prirodne sredine, rekao je da je zabrinut zbog efekta zagađenja morskih ekosistema plastikom.

Inače, Lekomtov napredak može da se prati uživo na sajtu www.seeker.com.

Pripreme duge šest godina

Lekomt, koji živi u SAD, pripremao se plivanjem u otvorenoj vodi svakog dana po nekoliko časova, a obavljao je i vježbe “vizuelizacije i disocijacije” da bi bio mentalno spreman. Pripreme su trajale više od šest godina, a Lekomt kaže da je o ovom cilju razmišljao mnogo duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana