Finska: Psi brže otkrivaju virus od PCR testova

Srna
Foto: Shutterstock

HELSINKI- Specijalno dresirani psi mogu da otkriju zaražene virusom korona sa preciznošću pi-si-ar (PCR) testova, ali to čine u kraćem roku, navode finski stručnjaci.

Tri psa - Kosi, ET i Mina, onjušila su 2.200 putnika od kada je postavljena kabina za testiranje u hodniku kojim prolaze putnici koji su doputovali na Aerodrom Helsinki-Vanta i otkrila virus kod 0,6 odsto osoba.

Iako će eksperiment još trajati, prvi rezultati su, uglavnom, jednaki stopi otkrivanja PCR testovima, koji se, takođe, sprovode među putnicima (dobrovoljcima) po dolasku na aerodrom.

"Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno", precizirao je Timo Aronkuto, zamjenik gradonačelnika grada Vanta, na konferenciji za novinare.

Rezultati koje su ostvarili psi gotovo su identični rezultatima PCR testova.

Eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pokazuju da psi mogu otkriti virus korona uz gotovo 100 odstotnu preciznost i do pet dana prije PCR testova.

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom preći preko kože i zatim je dati psu da je onjuši. Ako je uzorak negativan, pas se ne zadržava kod maramice.

Na obuci je i četvrti pas, njemački ovčar Valo, navode agencije.

Naučnici univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače, nadaju se da će njihova istraživanja podstaći finsku Vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana