Evropskoj državi prijeti bankrot i gubitak 1300 godina duge samostalnosti

Tanjug
Evropskoj državi prijeti bankrot i gubitak 1300 godina duge samostalnosti

Rim - Republici San Marinu prijeti opasnost da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Kovida19 bankrotira.

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list “Il Fato Kotidijano” .

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mjesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbjegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog susjeda Italije, i “Bank Italije”.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mjesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali “pojele su ih banke”, tvrdi Džuzepe Marija Morganti, savjetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju virusa korona bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država) u vrijednosti od 500 miliona evra.

Jedan “titano” vrijedi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, što bi bio presedan u istoriji najmanje države na svijetu.

“Il fato Kotidijano” piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih institucijama kao što je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana