Evolucija leptira - od prije 100 miliona godina do modernih vremena: Gdje su se pojavile prve vrste i kuda su se širile?

GS
Foto: Ilustracija

Prije otprilike 200 miliona postojala je Pangea, superkontinent na kom su dominirale biljke iz porodice cikas i četinarske šume. Međutim, ona je u jednom trenutku počela da se raspada, a taj proces je bio spor i trajao je milionima godina.

Sjeverna Amerika je podijeljena na dva dijela, a sa njene zapadne strane pojavljuju se insekti biljojedi iz čijeg roda će se kasnije formirati prvi leptiri - prije oko 101.4 miliona godina.

Oni su se potom proširili na dijelove koji su danas poznati kao Južna Amerika, Antraktik - kopnena masa sa toplom klimom, povezana sa današnjom Australijom i stigli do krajnjih granica tadašnjeg svijeta s jedne strane. S druge strane, njihovo putovanje nije stalo jer su prešli preko Beringovog kopnenog mosta i širili se ka današnjim teritorijama Rusije prije oko 70-60 miliona godina.

Odatle su krenuli ka jugoistočnoj Aziji, Bliskom istoku i rogu Afrike, ali ono što zbunjuje naučnike koji su rekonstruisali ovaj proces jeste to što su se oni iz nepoznatog razloga tu zadržali naredenih 20 do 15 miliona godina prije nego što će nastaviti ka Evropi. I konačno, prije 30 miliona godina, oni su se naselili i u njoj, ali upravo ova činjenica je prema mišljenju istraživača koji su radili na studiji objavljenoj u časopisu Nature Ecology & Evolution i razlog zašto ovde ima neuporedivo manje vrsta leptira nego u drugim dijelovima svijeta.

Kako naučnici danas ovo znaju?

Tim naučnika iz Prirodnjačkog muzeja na Floridi je rekonstruisao stablo leptira na osnovu gena prikupljenih od 2.300 vrsta iz 90 različitih zemalja sveta. Pored toga, svoje podatke su uporedili sa 11 retkih fosila ovih drevnih insekata za koje su imali precizne vremenske odrenice postojanja.

Iako tvrde da je ova jedna od najzahtjevnijih studija u kojima su učestvovali, sa sigurnošću se može tvrditi da su se oni pojavili prije oko 101,4 miliona godina u periodu krede. A kako su se hranili biljkama iz porodice mahunarki, koje nisu imale odbrambene mehanizme protiv insekata, oni su na njima preživljavali narednih nekoliko desetina miliona godina - sve dok se nisu prilagodili ishrani drugim vrstama biljaka, prenosi Nacionalna Geografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana