Erdoan će svjetskim liderima uručiti svoju knjigu „Pravedniji svijet je moguć“

Anadolija
Foto: iletisim.gov.tr

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan uruči će svoju knjigu „Pravedniji svijet je moguć“ liderima s kojima će se sastati u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.


Erdogan će 19. septembra boraviti u Njujorku gdje će prisustvovati Generalnoj skupštini UN te održati niz sastanka sa liderima.
Erdogan će svoju knjigu u kojoj detaljno objašnjava tursku potragu za pravdom za cijelo čovječanstvo, koja je na engleski prevedena pod naslovom „A Fairer World Is Possible“, uručiti svjetskim liderima s kojima će se sastati u Njujorku na Generalnoj skupštini UN-a.

Ukazujući na dileme globalne politike, naročito nepravdu, izbjegličku krizu, međunarodni terorizam i islamofobiju, predsjednik Erdogan u svojoj knjizi na primjeru UN ukazuje na diskriminaciju i dvostruka mjerila u svijetu.

Erdogan u knjizi, takođe, naglašava potrebu sveobuhvatne reforme, posebno u Vijeću sigurnosti UN-a, te skreće pažnju na probleme legitimiteta, funkcionalnosti, učinkovitosti, uključivosti, zastupljenosti i upravljanja Ujedinjenim narodima.
Knjiga sadrži i prijedloge za restrukturiranje UN-a, u tom kontekstu preporučuje se provedba Erdoganove perspektive „Svijet je veći od pet“ i fokusira se na promjenu strukture Vijeća sigurnosti UN-a.

U knjizi se navodi da reorganizacija Vijeća na način koji će predstavljati kontinente, vjere, porijeklo i kulturu na najpravedniji mogući način biti revolucionaran korak za rješenje i uspostavljanje globalnog mira. U tom kontekstu se predlaže da broj stalnih članova u Vijeću sigurnosti bude 20 umjesto pet.

U knjizi se ukazuje i na potrebu povećanih ovlasti Generalne skupštine, te potrebu uspostave ravnoteže u kojoj će Vijeće sigurnosti odgovarati Generalnoj skupštini, a kao alternativno rješenje se predlaže da Generalna skupština bira 20 zemalja koje bi bile članice Vijeća.

Knjigu Redžepa Tajipa Erdoana objavila je izdavačka kuća Tukuaz Kitap, prevedena je na engleski, arapski, francuski, ruski i španski, a cjelokupan novac od prodaje knjige biće doniran Upravi za vanredne situacije Republike Turske (AFAD).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana