Engleske vlasti daju vitamin D za rizične grupe građana

Srna
Engleske vlasti daju vitamin D za rizične grupe građana

LONDON - Engleske vlasti najavile su da će ponuditi besplatne isporuke vitamina D za oko 2,7 miliona građana koji pripadaju rizičnim grupama, s obzirom na to da je neophodan za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

Vlasti su danas saopštile da će isporuke četvoromjesečnih zaliha vitaminom D početi u januaru, što bi trebalo poboljšati njihovo zdravlje, održati zdravim kosti i mišiće, piše “Skaj njuz”.

Iz Agencije za javno zdravstvo Engleske /PHE/ su naveli da bi svako između oktobra i marta trebalo da uzima 10 mikrograma vitamina D dnevno, naročito starija lica koja ne borave toliko na otvorenom.

Vitamin D biće distribuiran svim domovima za starije širom Engleske, te rizičnim grupama, koji će odlučiti da li će ga uzimati.

Mnogi stručnjaci smatraju da vitamin D vjerovatno pomaže u smanjenju rizika od zaraze ili razvoju ozbiljnijih simptoma kovida 19.

Većina ljudi može između marta i septembra dobiti dovoljno vitamina D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali tokom ostatka godine mnogi ga nemaju dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana