Drugi svjetski rat i nacisti: U Argentini pronađen spisak sa 12.000 tajnih računa u bankama

BBC na srpskom
Drugi svjetski rat i nacisti: U Argentini pronađen spisak sa 12.000 tajnih računa u bankama

Na mnogima od tih računa u švajcarskim bankama nalazi se novac koji je otet jevrejskim žrtvama.

Dosijei objavljeni u Argentini otkrivaju imena 12.000 nacista koji su tamo živjeli tridesetih godina prošlog vijeka, a mnogi su imali račune u švajcarskimj bankama, tvrde istraživači.

Iz američkog centra Simon Vizental, koji je poznat po pronalaženju mjesta gdje su se nacisti skrivali, zatražili su od Kredi Svis banke da identifikuje stare bankovne račune.

“Vjerujemo da je na ovim računima, koji godinama stoje, zapravo novac koji je opljačkan od jevrejskih žrtava”, kažu istraživači centra Simon Vizental.

Izvodi sa računa su pronađeni u prodavnici u bivšem nacističkom štabu u Buenos Ajresu.

Nacistička Njemačka je započela zaplijenu jevrejske imovine pošto je 1935. godine donijela rasne zakone, a najveći iznos zapravo je oduzet tokom Holokausta. Veliki dio tog bogatstva prebačen je na tajne račune u švajcarskim bankama.

U pismu Kristijanu Kunu, potpredsjedniku Kredi Svis, istraživači centra Simon Vizental kažu da su svijesni da na oni već imaju spisak ljudi koji su podnijeli zahtjeve kao naslijednici nacista i njihovih računa.

Dodali su i da su mnogi nacisti zavedeni u argentinskim dosijeima kada su otvarali jedan ili više bankovnih računa u Švajcaskom kreditnom birou, od kojeg je nastao Kreditni centar Švajcarske.

Od 1930. do 1938. Argentina je imala pronacistički vojni režim koji su vodili predsjednik Hose Feliks Uriburu, čiji nadimak je bio Fon Pepe, i njegov naslijednik Agustin Pedro Husto.

Izvode je preuzela specijalna komisija osnovana u vrijeme Roberta Ortiza, koji je vladao od 1938 godine i bio je protivnik nacista.

Komisija je tada na prepad zauzela Njemačku uniju sindikata.

Ipak, drugi vojni udar 1943. godine vratio je na vlast pronacistički režim u Buenos Airesu i nalazi komisije su spaljeni.

Ipak, argentinski istražitelj Pedro Filipuzi je nedavno pronašao vjerodostojnu kopiju u kojoj su se nalazila imena 12.000 nacista.

Iz Kredi Svisa su rekli za agenciju AP da su sarađivali sa Polom Volkerom istražiteljem Ujedinjenih nacija koji je u periodu od 1997. do 1999. godine tražio tajne račune.

“Pozabavićemo se ponovo ovom aferom”, rekli su iz Kreditnog centra.

Tokom i poslije Drugog svjetskog rata nekoliko južnoameričkih zemalja, uključujući Argentinu, bile su sigurno utočište za naciste, jer su njima upravljali fašistički vojni diktatori.

Neki od najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca pobjegli su u Južnu Ameriku, uključujući Adolfa Ajhmana, jednog od idejnih tvoraca Holokausta.

U Argentini su ga kidnapovali izraelski agenti 1960. godine.

Ajhman je prebačen u Izrael, a dva godine kasnije poslije suđenja u Jerusalimu, osuđen je na smrt vješanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana