Donatorsko veče za jedinu preostalu Teslinu laboratoriju

Tanjug
Donatorsko veče za jedinu preostalu Teslinu laboratoriju

LONGAJLEND- Teslin naučni centar Vordenklif (TSCW) organizovaće 1. decembra globalno gala veče “Budućnost je sada” kako bi se prikupila sredstva potrebna da bi se ta jedina preostala Teslina laboratorija pretovorila u Globalni naučni centar.

Izvršni direktor TSCW sa Longajlenda Mark Alesi za Tanjug kaže da im je cilj da prikupe 175.000 dolara kako bi prostor poslednje laboratorije Nikole Tesle pretvorili u Globalni naučni centar koji čuva smjeli duh Teslinih pronalazaka, pruža inovativne prisutpe učenja i podstiče napredak novih tehnologija.

Takođe, kako Alesi dodaje, cilj je i da se nasljeđe jednog od najvećih naučnika u istoriji čovječanstva očuva u Teslinom muzeju.

Zaljubljenici u nauku, Teslini poštovaoci iz celog svijeta mogu da učestvuju u gala večeri uplatama od 30 dolara. Ukoliko doniraju 66 dolara, uz prisustvo na gala večeri dobiće i godišnju članarinu, a za 99 i kredit od 25 dolara za onlajn radnju TSCW.

Prema riječima Alesija, predstojeća, četvrta virtualna globalna gala večera inspirisana je djelom dvojice inovatora bežičnih komunikacija koje su transformisale svet - na prvom mestu Nikolom Teslom a potom i američko-indisjkim inženjerom Arogasvamijem Polradžom  emeritus profesorom Stenford univerziteta, pronalazačem MIMO bežične tehnologije.

Direktor TSCW Mark Alesi podsjetio je da je i globalno gledano značaj Vordenklifa istorijski ogroman - kao poslednja Teslina laboratorija, svedočanstvo je jednog od najuticajnijih pronalazača u istoriji.

Alesi je podsetio da se svijet Tesli odužio u jednu ruku tako što su poštovaoci njegovog dela donacijama sačuvali Vordenklif, a bilo ih je više od 33.000 iz 108 zemalja i svih američkih saveznih država.

Vordenklif je dizajnirao arhitekta Stanford Vajt i predstavlja Teslin bežični odašiljač sa 18 spratova, prepoznatljiv širom svijeta kao simbol inovacije i tehnološkog napretka.

Gala svečanost 2022. biće prilika da se ukaže i na Polradžov doprinos virtuelnom programu koji naglašava moć bežičnog interneta velike brzine koja poboljšava živote i pomažze čovecanstvu da se lakše poveže, radi, uči i napreduje, kroz simultano povezivanje vise korisnika.

Polradž je odgovoran za pronalazak MIMO bežične tehnologije, naveli su u TSCW i podsjetili da svake godine odaju priznanje najistaknutijem inovatoru koji odražava Teslin hrabri duh inventivnosti i posvećenosti na unapredenju tehnologije za boljitak covečanstva, i da je Polradž jedan od njih.

TSCW je radio i radi na virtuelnim programima od kojih su neki besplatni, a kroz koje učesnici mogu da otkriju i najveće misterije te Tesline poslednje laboratorije.

Za 164. godišnjicu Teslinog rođenja, prije dve godine, u TSCW  su organizovali premijeru holivudskog filma “Tesla”, uz učešće glavnih protagonista. Tada su Itan Hok i Kajl Meklajn, kao i reditelj Mihael Almereida naglasili da “istina o Tesli oduzima dah''.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana