Dobro došli u budućnost: Gradovi nastaju usred ničega, a 5 miliona ljudi će živjeti drugačije

b92
Foto: ilustracija

Važno je da pokažete da vam je stalo do planete. U slučaju Neoma i Telosa, sve se vrti oko održivosti; dizajni prikazuju zgrade prekrivene drvećem, mreže vozova i parkove pune prirode. Tehnologija je takođe u središtu planova, a Telosa se može pohvaliti i autonomnim vozilima.

 

Posljednjih godina svjedoci smo da se mnogi gradovi širom svijeta otvoreno takmiče ko će da pravi veći neboder, ko će imati luksuznije puteve, ko će ovo, ko ono, to je odavno stvar prestiža. Nastaju i gradovi usred ničega, a zašto je to tako?

 Prema Tajmautu, najnoviji primer takvog grada se pojavljuje u pustinji Saudijske Arabije. Baš tu, usred ničega, dižu se ogromni neboderi. Čini se da ste na trenutak završili u Herbertovoj dini, ali ovo je još uvijek realnost i ovde će se zaista pojaviti grad. Očigledno, Saudijska Arabija na ovaj način želi da pokaže svijetu da je moderna i tehnološki napredna zemlja…

Grad će se zvati Neom (prevod bi bio "nova budućnost"), područje će biti ogromno, a projektovano je da nema automobila i da se sve u njemu napaja solarnom energijom i energijom vjetra. Jedan dio grada bi čak plutao na Crvenom moru i tako pomogao očuvanju koralnih grebena, a planirano je da prvi dio Neoma bude završen 2025. godine.

I čini se da ovo neće biti jedini grad koji izvire gotovo niotkuda. Još jedan potpuno novi megagrad niče u SAD. Danska arhitektonska firma BIG i milijarder Mark Lore rade na američkom naselju Telosa.

Procjenjuju da će ovaj grad, čija tačna lokacija tek treba da bude potvrđena, do 2060. godine udomiti do pet miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana