Dizni i velike banke vinuli Vol Strit do novih rekorda

Tanjug
Dizni i velike banke vinuli Vol Strit do novih rekorda

NjUJORK - Industrijski indeks Njujorške berze Dau Džons dostigao je novi rekord svih vremena, predvođen rastom akcija kompanije "Dizni" i velikih banaka - Goldman Saks i JPMorgan Čejs.

Na zatvaranju trgovanja u ponedeljak uveče, Dau je zaključen neznato ispod 35.000 bodova, odnosno s dobitkom od oko 126 poena, ili 0,4 posto, prenosi tv stanica CNN.

Ovaj indeks najlikvidnijih akcija trenutno bilježi rast od preko 3,0 procenta u odnosu na maj kada je najavljivan "uspavani" početak ljetnjeg trgovanja.

Opšti indeks Njujorške berze S&P 500 je u ponedeljak porastao za oko 0,3 odsto, a tehološki Nasdak za 0,2 procenta, pri čemu su oba registrovala nove najveće vrijednosti ikada. Od početka maja, S&P 500 i Nasdak su ojačali za oko 5,0 posto.

"Dizni" je bila najuspešnija akcija u indeksnoj korpi Dau u ponedeljak, s rastom od preko 4,0 procenta, zahvaljujući snažnim podacima zabilježenim na blagajnama i solidnim prihodima od strimovanja Marvelovog filma "Crna udovica" tokom vikenda.

Druga akcija s najboljim učinkom u Dau korpi bio je Goldman Saks, koji je ojačao za oko 2,5 odsto, pošto su se investitori kladili na dobre poslovne rezultate u drugom kvartalu koji se očekuju danas.

Investiciona banka JPMorgan Čejs, koja takođe treba da objavi danas svoje najnovije poslovne pokazatelje, registrovala je rast vrijednsoti od skoro 1,5 posto.

Oba bankarska diva profitiraju od buma na berzi - predviđa se da će svaka od njih ostvariti solidan prihod od trgovine i od naknada njihovih sektora za investiciono bankarstvo, zahvaljujući snažnoj potražnji klijenata za IPO ulaganjima, kao i povećanim aktivnostima merdžovanja.
 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana