Direktor centra "Aušvic" ponudio da odsluži kaznu umjesto dječaka

Srna
Direktor centra "Aušvic" ponudio da odsluži kaznu umjesto dječaka

VARŠAVA - Direktor spomen-centra "Aušvic" u Poljskoj ponudio je da odsluži dio desetogodišnje zatvorske kazne izrečene trinaestogodišnjem nigerijskom dječaku zbog bogohuljenja.

Dr Pjotr Civinski rekao je da će on i još 119 dobrovoljaca iz cijelog svijeta služiti po mjesec dana zatvora.

On je lično zamolio nigerijskog predsjednika Muhamada Buharija da pomiluje dječaka, koga je islamski sud osudio zbog komentarisanja Boga tokom svađe sa prijateljem u državi Kano u avgustu.

Dječakov advokat se kasnije žalio na presudu, rekavši da su time prekršena prava djeteta i Ustav Nigerije. On je za Bi-Bi-Si rekao da nije određen datum za žalbu na sudu.

Kano je jedna od 12 nigerijskih država koje praktikuju šerijatski pravni sistem zajedno sa sekularnim zakonima te zemlje. Muslimani čine većinu na sjeveru zemlje.

Agencija UN za zaštitu djece pozvala je nigerijske vlasti da hitno preispitaju odluku suda.

U pismu predsjedniku Buhariju, Civinski je napisao da je spreman da podijeli dio dječakove kazne.

- Bez obzira na ono što je rekao, to se ne može tretirati kao nešto izrečeno potpuno svjesno i odgovorno, s obzirom na godine - rekao je Civinski.

On je dodao da dječak ne bi trebalo da na ovakav način izgubi mladost, da mu se uskraćuju mogućnosti i da ga fizički, emocionalno i vaspitno stigmatizuju do kraja života.

Memorijalni kompleks i Muzej Aušvic-Birkenau nalazi se na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj gdje je sistematski ubijeno oko 1,1 milion ljudi. Blizu jedan milion bili su Jevreji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana