"Diplomat": Rusi će zagospodariti okeanima i morima

Srna
"Diplomat": Rusi će zagospodariti okeanima i morima

MOSKVA - Rusija bi mogla da zagospodari svjetskim okeanima i morima zahvaljujući proizvodnji novih podmornica i uvođenjem udarnih sredstava nove generacije, poput hiperzvučnih protivbrodskih raketa "cirkon", tvrdi američki magazin "Diplomat".

Prema izvorima koje su prikupili novinari ovog magazina, do 1991. godine u eksploataciji se nalazilo više od 200 sovjetskih podmornica, od kojih 60 nuklearnih, koje su posjedovale balističke rakete. 

U narednih desetak godina ovaj broj je spao na svega 64 funkcionalne podmornice. Tako je bilo sve do početka novog milenijuma, kada je konačno zaustavljena degradacija podvodne komponente ruske vojske. 

Ključan faktor u zaustavljanju negativnog trenda jeste značajno popravljanje ekonomske situacije u zemlji, što je dovelo do postepenog rasta odbrambenog budžeta. 

Povratak ruske podmorničke flote postao je uočljiv nakon uvođenja nuklearnih raketonosaca klase "955 borej". 

Ako je za proizvodnju, opremanje i usvajanje u eksploataciju prve podmornice ove serije "Jurij Dolgoruki" potrošeno gotovo 16 godina, danas je, na primjer, za proizvodnju i usvajanje četvrte podmornice ove klase "Knjaz Vladimir" potrebno svega šest godina. 

Još četiri ovakve podmornice nalaze se na različitim nivoima spremnosti. Autor teksta napominje da je riječ o vrlo opasnim plovilima koja u svom naoružanju posjeduju interkontinentalne balističke rakete "bulava". 

Osim proizvodnje strateških nuklearnih plovila, ruski vojnoindustrijski kompleks u posljednjih sedam godina isporučio je osam dizel-električnih podmornica klase "636 varšavjanka". 

Višenamjenske nuklearne podmornice četvrte generacije "885 jasenj" demonstrirale su značajne sposobnosti kada je riječ o tihoj plovidbi - vrlo ih je teško otkriti akustičnim podvodnim lokatorima, a tu je i napredna integracija podsistema, kao i primjena novog naoružanja. 

Prema obavještajnim informacijama kojima raspolaže ratna mornarica SAD, glavna podmornica ove klase koja nosi naziv "Severodvinsk" predstavlja borbeno najsposobniju podmornicu ruske vojske koja je ikada proizvedena. 

Istovremeno, ovim projektom odvija se razvoj podmornica pete generacije, koje 
će moći da upotrebljavaju zastrašujući strateški udarni kompleks "posejdon". 

Međunarodni institut strateških studija smatra da su ruske podmorničke snage značajno povećale svoj udarni potencijal uvođenjem u naoružanje krstarećih raketa podvodnog baziranja "kalibar". 

Masovna "kalibrizacija" ruskih pomorskih snaga ozbiljno povećava njenu udarnu moć, navodi "Diplomat" u tekstu koji prenosi i "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana