Da bi stigla do škole djeca ovog sela morala su da pređu paklenu provaliju VIDEO

24sedam
Foto: profimedia

Nekada su liticu visoku 800 metara nazivali domom, ali desetine seljana u kineskoj provinciji Sečuan sada su preseljeni u urbano stambeno naselje

Živjeli su u naselju poznatom kao selo na litici koje je smješteno na uzbrdici od 800 metara u jugozapadnoj Kini, u kanjonu rijeke Meigut.

Kako se lokalna škola nalazi u podnožju planine, put do nje podrazumijevao je spuštanje niz veoma opasne merdevine.

Petnaestoro djece, uzrasta od 6 do 15 godina spuštala su se u pratnji troje odraslih dva sata niz merdevine koje ih odvajaju od škole i vraćala se kući tek dva puta mjesečno zbog težine puta.

Iste te merdevine jednom nedeljno služile su da se ode do najbliže prodavnice po potrebne namirnice. Kada bi seljanin bio previše bolestan da bi se spustio niz planinu, neko je morao da ga veže za leđa kako bi savladali liticu.

Nekada je putovanje do škole bilo toliko teško zbog loših vremenskih uslova, pa se često dešavalo da roditelju svoju djecu uopšte ne upisuju u škole iako su napunila 6, 7 godina.

Uprkos izolovanosti sela, u ovom naselju živjelo je na desetine porodica, većinom u kućama od blata, slame i drveta, jer su njihovi preci tako izabrali kako bi se sakrili od rata i plemenskih sukoba. Ali to je dovelo do velikih nevolja u njihovom životu.

Najveća želja ovih hrabrih mještana bila je izgradnja puta, koji bi im mnogo olakšao život. Nisu dobili put, ali jesu preseljenje u nove domove, u pitomom okruženju i što je najvažnije sa lako dostupnom školom.

Određen broj porodica danas je useljeno u novoizgrađene stanove u okviru lokalne kampanje za smanjenje siromaštva, dok će oko 30 domaćinstava ostati u selu Atulie'er koje će se pretvoriti u turističko mjesto.

Prema kineskim državnim medijima, ova domaćinstva će zapravo biti zadužena za lokalni turizam.

Lokalne vlasti imaju ambiciozne planove za ovo planinsko mjesto, između ostalog postavljanje žičare za prevoz turista do sela i razvoj nekih okolnih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana