Crkva sprema rijaliti u manastiru: Šou sa duhovnim zaokretom

Agencije
Crkva sprema rijaliti u manastiru: Šou sa duhovnim zaokretom

TV kanal povezan sa Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou sa duhovnim zaokretom. Mjesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga.

“Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života”, navodi se u onlajn video-reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.

Opisujući mjesto kao “jedan od najljepših manastira u Rusiji”, dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkva sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hljeb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mjesec dana “vježbanja poslušnosti”, u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

“Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče”, navodi se.

“Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od svijeta”, najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – “video-snimke, molim vas - opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele da provedu vrijeme u manastiru”.

Video-klip i najava objavljena 21. oktobra na veb-stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije.

Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video-sniamk ne prikazuje žene, a manastir je isključivo muški. U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj, privatno finansiran u vrijeme osnivanja 2005. godine sa namjenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrijednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće vjerske zajednice u zemlji.

RSE navodi da su veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada komplikovane. Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrijednostima.

Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe, od kojih su neki vrlo popularni.

RSE piše da je rijaliti Ostrvo, kako se čini, veoma daleko od popularnih rijaliti emisija poput Dom 2, ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porijekla koji je uspio u nekoliko zemalja, u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni sa postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

Putin, koji ima 67 godina i posljednjih 20 godina je na funkciji predsjednika ili premijera, čini se želi da spreči da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umjesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana