Čiji je misteriozni brod pronađen na dnu Baltika? VIDEO

Sputnjik
Čiji je misteriozni brod pronađen na dnu Baltika? VIDEO

Baltik - Iznenađujuće očuvan brod pronađen je na dnu Baltičkog mora. Arheolozi pretpostavljaju da je iz perioda renesanse, piše Sputnjik.

"Kao da je potonuo juče, jarboli su na mjestu, trupovi nedirnuti", navodi pomorski arheolog Rodrigo Paećo Ruiz iz pomorske kompanije MMT. To što su dijelovi broda i dijelovi opreme ostali netaknuti, istraživači pripisuju hladnim, malo slanim i "negostoprimljivim" vodama Baltika.

Precizno porijeklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg, najvjerovatnije, potiče brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao "Nepoznati brod", na švedskom "Okänt Skepp".

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće "Santa Marie". "Okänt Skepp" je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru.

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Južni Hempton iz Velike Britanije, produkcijom "Dip si" i Institutom za arheološka istraživanja Sodertonr Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Kako piše Sputnjik, olupinu je prvi put je otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, poptuni značaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda "Stril Eksplorer" kako bi što detaljnije istražili olupinu. Arheolog Ruiz je brod opisao kao "najstariji brod u Baltiku" i kao "mjenjač igara" . Naglasio je da nikad ranije nije nađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja slijedi doneće nove detalje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana