Britanci u strahu: "Za Božić će biti još gore"

GS
Foto: GS

Police britanskih prodavnica prehrambenih proizvoda sve su praznije.

Uzrok tome je nedostatak vozača teretnih vozila i ugljen-dioksida, gasa koji je ključan održavanje svežine pojedinih namjernica.

Trenutno vlada nestašica salata, začinskog bilja, mleka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića. Šefovi malih prodavnica i velikih trgovinskih lanaca kažu da će morati da podignu cijene proizvoda kako bi odgovorili na pomenutu krizu. Navodi se tako da će poskupeti meso, da su velike hladnjače u kojima se inače čuva roba prazne, te da nema dovoljno flaširane pijaće vode.

"Ne dolaze nam dostave. Dok se situacija ne normalizuje, kupcima sugerišemo da se okrenu alternativama", rekao je radnik jedne londonske poslovnice trgovinskog lanca Asda.

Cena kafe arabike tokom protekle je godine skočila gotovo 73 posto, a skok se pripisuje suši i velikim hladnoćama koje su tokom tog perioda pogodile Brazil, najvećeg svjetskog izvoznika kafe. Suša i hladnoće ubile su petinu svih biljaka kafe u toj zemlji.

Poljoprivrednici iz Kolumbije, trećeg najvećeg proizvođača kafe u svijetu, ove su godine odbile da dostave milion vreća kafe jer su htjeli da ishode veću cijenu otkupa. Stručnjaci veruju da je globalna nestašica kafe već počela, te da bi svijet mogla da potresa iduće tri godine

Arber Kola, šef mesare Kola u Londonu, rekao je da je već sada u velikim problemima.

"Cene rastu i rastu. Teško je u mesarama, i to ne samo u Engleskoj već i u Evropi. Visoke cene malim prodavnicama otežavaju nadmetanje s velikim supermarketima. Naše su police trenutno pune, ali promet je slab. Moraćemo da povećamo cene. Videćemo šta će biti za Božić i Novu godinu. Čini se da će stvari biti teške", rekao je Kola.

Pitanje prioriteta

Navodi se da su nestašice dovele do toga da jedna od šest osoba tokom protekle dve nedjelje nije mogla da kupi sve osnovne životne namjernice. Vodeći britanski finansijski stručnjaci upozoravaju da će porast cijene života u Britaniji biti veći nego što se mislilo, te da će inflacija dosegnuti nivoe kakvi nisu viđeni unazad 30 godina.

Iz Teska su rekli da su nestašice najviše pogodile odjeljenja voća i povrća, te da u nekim poslovnicama u popodnevnim satima uopšte nije bilo jagoda. Prijavljeno je da nema ni grožđa, zelene salate i jabuka. U drugim poslovnicama Teska nije bilo ni mljevenog mesa ni hamburgera. U drugim su prodajnim lokalima ugašeni svi frižideri.

"Bojim se da će situacija oko Božića biti još gora, jer tada ljudi kupuju više zbog druženja i zabava koje organizuju. Ako se nešto ne reši, situacija će se sigurno pogoršati. Situacija u našoj zemlji je zaista tužna", rekla je En Mekarti.

Prenzioner Alfred Lengmid rekao je da u poslovnici lanca Waitrose u kojoj kupuje nije bilo nestašica.

"Ovde ima svega, a ako nečega nema, onda možete da kupite alternativu", dodao je Lengmid.

Prema analitičarima iz kompanije NielsenIQ, veliki trgovinski lanci tokom normalnog radnog dana raspolažu s oko 98,5 posto svog inventara. Dostupnost određenih proizvoda trenutno je na 90 posto, a mlečnih 95 posto.

"U Britaniji je trenutno ludnica", rekao je Ben Morison, direktor za maloprodajne usluge u firmi NielsenIQ. Morison je dodao da bi dostupnost proizvoda mogla nastaviti da tone.

"Sve zavisi od toga hoće li trgovci dati prednost određenim kategorijama proizvoda, te hoće li dobavljači prednost da daju određenim trgovcima", saopštio je Morison.

Nestašica vozača

Anketa časopisa specijalizovanog za maloprodaju The Grocer u kojoj je sudelovalo 1.000 osoba pokazala je da se dve trećine ispitanika boji zbog mogućnosti da će nestašice hrane i pića vladati i oko Božića. Stručnjaci potrošačima zbog toga sugerišu da potrepštine kupe ranije, pa da ih zamrznu.

Vest o nestašicama u britanskim prodavnicama dolazi nakon što je generalni direktor Kraft Heinz-a Migel Patrisio rekao je da će potrošači morati da se naviknu na više cene hrane jer proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom.

Međunarodni prehrambeni div podiže cijene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patrisio, sada rastu cene svih proizvoda. Kraft Heinz podigao je cijene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patrisio u razgovoru priznaje da ih podižu i na drugim tržištima.

"Podižemo cene gde je to potrebno, u celom svetu", rekao je.

Patrisio je naveo da će cene u Velikoj Britaniji rasti zbog nedostatka vozača teretnih vozila, a da će u Americi rasti zato što je porasta cijena logistike.

"Potrošači moraju da se naviknu na više cene hrane budući da svetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne. Dugoročno gledano, tehnologija će pomoći da poljoprivrednici budu efikasniji. Povećanje troškova ne bi trebalo u celosti da se prenese na potrošače, deo će kompanije morati da preuzmu na svoja leđa. Mislim da je na nama, na industriji i na drugim kompanijama, da pokušamo da minimiziramo ta povećanja cena", dodao je generalni direktor Kraft Heinz-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana