Borko Petrović najbolji predavač na svijetu u konkurenciji od 110 država

GS
Foto: Tviter

Najbolji edukator i predavač na svijetu je Borko Petrović, profesor engleskog jezika u paraćinskoj gimnaziji i Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević".

Nagrada koja je profesora Petrovića svrstala u red najboljih svjetskih nastavnika njegove učenike ne iznenađuje. Učenje engleskog jezika na časovima profesora Borka, kažu đaci, nije običan čas.

Učenici kažu da nije kao drugi profesori koji će da prate samo sistem rada, već on pokušava da na zanimljivije načine to predstavi.

"Gledam da ono što oni oko sebe imaju svakog dana u svom okruženju u kući u svom društvu da jednostavno tako vodim čas da oni shvate da je obrazovanje neotuđivo od realnosti a ne da mi pokušavamo da im nametnemo nešto što im nikada neće trebati," istakao je profesor engleskog jezika Borko Petrović.

Profesor Petrović prije nekoliko godina osvojio je priznanja "Najbolji edukator Srbije", a potom i Balkana. Na završnoj svečanosti u Nju Delhiju proglašen je za najboljeg edukatora i predavača na svijetu. Sa bine se čula i pesma "Tamo daleko".

"Situacija manje više nastavnika u svetu je da svi delimo istu sudbinu, tako da nam je jezik vrlo bio sličan, zajednički, topao i razumljiv, razumeli smo probleme jedni drugih," napomenuo je Petrović.

U prosvjeti je skoro dvije decenije i tvrdi da uprkos teškoćama poziv ne bi mijenjanjao ni za jedan drugi. Časove obogaćuje novim sadržajima i primjenjuje takozvano samoregulisano učenje.

"To je da pored obaveznih ocena koje imaju bar još toliko imaju šanse neobaveznih aktivnosti i oni mogu da svoju ocenu podignu čistim svojim trudom, radom, zalaganjem a to su polja koja su njima jako poznata, to su muzika, strip, film, književnost iz čega god žele," istakao je Petrović.

Još sređuje utiske iz Indije, koja je kaže zemlja kontrasta i nevjerovatnih razlika, od svakodnevnog života do obrazovnog sistema. U koferu titula zvanično najboljeg edukatora svijeta, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana