Biciklom protiv kovida – Beč pripremio novu strategiju za liječenje oboljelih

Tanjug
Foto: Ilustracija/ Pexels

Vlasti grada Beča odlučile su se za dodatnu strategiju u ophođenju sa pandemijom kovida 19.

Oboljelima će lijekovi protiv kovida sotrovimab i molnupiravir biti dostavljani biciklima. Bečke vlasti navode da je cilj da se od pozitivnog testa do isporuke lijeka vreme maksimalno skrati.

Osobe, koje pripadaju rizičnim grupama, a koje su se inficirale virusom korona, biće aktivno kontaktirane od zdravstvene službe "Magistrat 15". Razgovorom će biti utvrđeno da li je moguća ili potrebna upotreba specijalnih lijekova. Nakon toga grad dostavlja tablete servisom za dostavu biciklima.

 

Time, namjera je vlasti, želi se smanjiti opasnost od težeg oblika oboljenja. Beč želi, uz vakcine, da kao prva austrijska pokrajina, uvede u borbu protiv panemije dva lijeka.

U tom cilju je "MA15" razvio poseban sistem koji će testirati jednomjesečnom pronom fazom terapije inficiranih rizičnih pacijenata koji nisu u bolnici.

Tako će upotrijebiti lijekove sotrovimab i molnupiravir.

Grad je od saveznih vlasti dobio prvu tranšu na raspolaganje i najavljuje da će, ako se dokaže ovaj metod, dodatno naručivati lekove.

Lijekove će dobijati pozitivno testirane osobe sa višim rizikom od težeg oboljenja, koji su u ranoj fazi zaraze.

Ukoliko se razgovorm utvrdi da treba primijeniti infuzije, odnosno leijk sotrovimab, pacijent će biti dovežen u ambulantu gdej će primiti infuzije i potom biti vraćen kući.

Ako ljekari tokom razgovora odluče da liječe tabletama molnupiravir, onda taj lijek pacijent dobija, uz detaljno objašnjenje, preko servisa za dostavu "Veloce" na kućnu adresu.

Cilj je da se od pozitivnog testa do isporuke lijeka skrati vrijeme maksimalno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana