Bezos najbogatiji Amerikanac treću godinu zaredom, Tramp pao

G.S.
Bezos najbogatiji Amerikanac treću godinu zaredom, Tramp pao

NjUJORK - Glavni izvršni direktor Amzona Džef Bezos zadržao je prvi mesto na Forbsovoj godišnjoj rang listi 400 najbogatijih Amerikanaca, dok je predsednik SAD-a Donald Tramp pao sa 275. mesta prošle godine na 352. poziciju ove godine.

Uprkos pandemiji Kovid-19, američkim superbogatašima ide bolje nego ikad, piše Forbs povodom 39. po redu godišnje rang liste najbogatijih ljudi u SAD, koja je objavljena danas.

Ukupno bogatstvo 400 rangiranih Amerikanaca iznosi ove godine 3,2 biliona dolara, što je porast od 8,0 posto u odnosu na godinu ranije, i rekordan nivo u Forbsom četiri decenije dugom praćenju bogatstva američkih milijardera.

Bezos, osnivač i šef Amazona, ostao je i u 2020., treću godinu uzastopno, na čelu Forbsove liste najbogatijih Amerikanaca sa bogatstvom od 179 milijardi dolara, računato na osnovu vrednosti akcija i deviznom kursu na dan 24. jula, koje je u odnosu na prošlu godinu uvećano za 57 procenata.

Forbs je, međutim, od tada izvestio krajem avgusta da je Bezosova neto vrednost dostigla rekordnih 200 milijardi dolara, i da je on prvi u istoriji čije je bogatstv prešlo taj prag.

Na ovogodišnjoj rang listi je palo čak 25 bogataša u odnosu na prošlu godinu, od kojih je 10 njih čak ispalo sa liste delom zbog gubitala koje im je nanela pandemija korona virusa, piše u izveštaju na zvaničnoj internet stranici Forbsa.

Istovremeno, na listi se našlo 18 “novopečenih”najbogatijih Amerikanaca, među kojima su: Erik Juan, glavni izvršni direktor kompanije Zum Video Komjunikejšens, čija je neto vrednost 11 milijardi dolara; Džim Koh, suosnivač i predsednik kompanije Boston Bir, sa bogatsvom od 2,6 milijardi dolara; i najmlađi novopridošli Trevor Milton (38), osnivač kompanije Nikola za proizvodnju elektrčnih i hibridnih kamiona s pogon na vodonik I struju.

Američki predsedik Tramp pao je za 77 mesta, na 352. poziciju, pri čemu se njegovo neto bogatstvo smanjilo na 2,5 milijarde dolara sa prošlogodišnjih 3,1 milijardu, usled pada vrednosti njegovih poslovnih zgrada, hotela i odmarališta zbog pandemije Kovid-19.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana