Bestežinsko stanje uništava koštanu masu

Srna
Foto: Ilustracija

KALGARI- Astronauti gube koštanu masu u svemiru, koju mnogi ne mogu da vrate ni nakon godinu dana na Zemlji, upozoravaju naučnici i ukazuju da je riječ o problemu koji može biti velika smetnja za ljudske misije na Mars.

Prethodna istraživanja pokazala su da astronauti gube između jedan i dva odsto gustine kostiju za svaki mjesec u svemiru, pošto nedostatak gravitacije smanjuje pritisak sa njihovih nogu na druge dijelove tijela.

Da bi saznali kako se astronauti oporavljaju nakon što im se noge vrate na tlo, nova studija skenirala je zglobove i članke 17 astronauta prije, tokom i nakon boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici /MSS/.

"Ispostavilo se da je gustina kostiju koju su astronauti izgubili jednaka količini koju bi izgubili tokom nekoliko decenija na Zemlji", kaže koautor studije Stiven Bojd sa Univerziteta Kalgari i direktor Instituta za zdravlje kostiju i zglobova.

Naučnici su otkrili da se gustina potkoljenice devet astronauta nije potpuno oporavila nakon godinu dana na Zemlji, te da bi koštanu masu koja im nedostaje izgubili tek nakon desetak godina na planeti, prenosi "Sajens alert".

Astronauti koji su išli u najduže misije, koje su trajale od četiri do sedam mjeseci na MSS, najsporije su se oporavljali.

Bojd napominje da je to veliki problem za planirane buduće ljudske misije na Mars, u kojima bi astronauti mogli provesti i više godina u svemiru.

"Hoće li s vremenom sve to nastaviti da se pogoršava? Ne znamo. Moguće je da nakon nekog vremena postignemo stabilno stanje ili je moguće da nastavimo da gubimo gustinu kostiju", navodi Bojd.

Prethodna studija iz 2020. godine predvidjela je da će tokom trogodišnjeg svemirskog leta na Mars 33 odsto astronauta biti izloženo riziku od osteoporoze.

Naučnici opisuju bestežinsko stanje u svemiru kao najdrastičniju fizičku neaktivnost.

"Čak i uz dva časa bavljenja sportom dnevno, to je kao da ste ostala 22 časa prikovani za krevet. Posadi neće biti lako da kroči na tlo Marsa kada stigne", navode stručnjaci.

U nastojanju da objasne probleme astronauta sa kostima, ljekari upoređuju kosti tijela sa Ajfelovim tornjem čija struktura gubi šipke koje je drže.

Astronauti, koji su uglavnom u formi i u četrdesetim godinama, nisu primjećivali ​​drastičan gubitak koštane mase, objašnjavaju naučnici, ističući da je osteoporoza poznata kao "tiha bolest".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana