Balkanski kriminalci ispisuju istoriju: Organizovali šverc rekordnih količina droge, pa pohapšeni u filmskim akcijama

blic.rs
Balkanski kriminalci ispisuju istoriju: Organizovali šverc rekordnih količina droge, pa pohapšeni u filmskim akcijama

Crnogorski pomorci uhapšeni u nekoliko slučajeva šverca droge iz Latinske Amerike u Evropu ispisuju rekorde.

Nedavna zaplijena 5,7 tone kokaina najveća je u istoriji Venecuele, a ne treba zaboraviti da su prije manje od godinu dana u Filadelfiji uhapšeni Crnogorci zbog šverca nevjerovatnih 20 tona bijelog praha!

Da su balkanski kriminalci sve češće glavni akteri crne hronike u medijima širom svijeta, nije nikakva novost, posebno kada se uzme u obzir broj hapšenja proteklih nekoliko godina u evropskim zemljama, a i šire. Međutim, oni su sada otišli korak dalje, pa u svom dobro razgranatom "biznisu" šverca droge ispisuju rekorde, makar kada je riječ o količini zaplijenjenih nedozvoljenih supstanci.

Izvještavajući o prošlonjedeljnoj zaplijeni kokaina na teretnjaku "Aresa" u vodama Venecuele, odnosno Arube koja se nalazi 25 kilometara sjeverno od venecuelanske obale, mediji su nejprije prenijeli da je riječ o toni bijelog praha čija je krajnja destinacija bila Grčka, tačnije luka u Solunu.

Droga je, kako se pretpostavlja na osnovu operativnih podataka policije više zemalja, odatle trebalo da bude proslijeđena u zemlje Zapadne Evrope.

Nekoliko sati kasnije, istražitelji su češljajući plovilo pronašli još više od 4.000 kilograma droge, čime je ova zaplijena osvojila titulu "rekordne", makar kada je riječ o ovom području. Saopšteno je da su uhapšeni svi članovi posade, njih 11, koji su kod sebe imali crnogorske putne isprave, a da se na plovilu nalazilo i 50.000 ekstazija.

I to nije prvi put da je zaplijena okarakterisana kao "najveća u istoriji".

Prošle godine u junu američke federalne vlasti otkrile su i zaplijenile gotovo 20 tona kokaina na teretnjaku MSC "Gajan" za koji je procijenjeno da vrijedi 1,3 milijarde dolara. Droga je pronađena u julu u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, voće i drugu robu namijenjenu Evropi, Africi i Aziji.

Dva člana posade koji su odmah uhapšeni, Crnogorac Ivan Đurašević (29) i Fonofave Tiasaga (28) odmah su priznali da su povezani sa drogom, ispričavši da su pomogli u utovaru za šta im je obećana pozamašna suma.

- Danas mogu zvanično da saopštim da je CBP (Customs and Border Protection) zaplijenila istorijsku količinu kokaina, što je zapravo najveća zaplijena u 230 godina dugoj istoriji, težine 17.928 kilograma (39,525 pounds) i ulične vrijednosti preko 1,3 milijarde dolara - saopštio je Kejsi Darst, načelnik CBP na konferenciji za štampu neposredno nakon zaplijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana