Ankara traži da Stokholm vrati sjekire iz bronzanog doba

Srna
Ankara traži da Stokholm vrati sjekire iz bronzanog doba

STOKHOLM - Turska zahtijeva od Švedske da vrati četiri bronzane sjekire iz bronzanog doba koje potiču sa današnje turske teritorije.

Turska u zvaničnom zahtjevu upućenom švedskom Ministarstvu spoljnih poslova traži da se vrate sjekire koje potiču iz Hetitskog carstva koje se prostiralo na teritoriji današnje Turske.

Ambasada Turske u Stokholmu tvrdi da su sjekire protivzakonito prodate Švedskoj 1910. godine, četiri godine nakon što je uveden zakon o zabrani prodaje predmeta koji predstavljaju kulturno nasljeđe.

"Vjerujemo da je prodaja ovih artefakata bila protivzakonita", izjavio je zamjenik sekretara Ambasade Husein Ezen za "Švedski radio".

On je, u isto vrijeme, naglasio da nije riječ o optužbi protiv švedskih vlasti, već onoga ko je u to vrijeme prodao sjekire.

Slučaj se sada obrađuje u Državnom istorijskom muzeju, a menadžer muzejskog odjeljenja Elizabet Regner kaže da postoji određen proces prema kojem Švedska procjenjuje takve zahtjeve.

"Uopšteno govoreći, provjeravate kako su predmeti završili u kolekciji, da li su dobijeni zakonito, zašto su važni za kolekciju i da li se uklapaju u okvir kolekcija koje muzej ima. Postoji dug spisak pitanja koja se istražuju u ovakvim slučajevima", istakla je Regnerova.

Zahtjev Švedskoj za Tursku predstavlja dio većih napora da se uđe u trag predmetima kulturne baštine i da se oni vrate u zemlju, javio je "Sputnjik".

Ezen je istakao da je u posljednjih 15 godina u Tursku vraćeno više od 4.000 predmeta, uz napomenu da i Ankara vraća predmete kada druga zemlja to zahtijeva, pod uslovom da postoje relevantni podaci o njima. /kraj/pj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana