Analitičari: Nobelovu nagradu za mir ove godine bi mogli da dobiju aktivisti

Tanjug
Foto: Agencije

STOKHOLM- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski opozicionar Aleksej Navaljni su među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, ali analitičari smatraju da bi aktivisti za prava žena, starosjedelačkog stanovništva i zaštitu životne sredine takođe mogli da budu potencijalni laureati.

Kako prenosi Rojters, iako je Zelenski glavni kandidat, malo je vjerovatno da će ukrajinski predsjednik kao ratni lider biti dobitnik nagrade za mir.

Istovremeno, šanse Navaljnog su umanjene jer je ruski opozicionar nagradu dobio i prošle i pretprošle godine.

U međuvremenu, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu Henrik Urdal rekao je da bi Komitet mogao da odluči da ove godine nagradi doprinos aktivista miru.

On je naveo da bi nagrada za Ilhama Tohtija ili nekog drugog aktivistu u Kini stavila u fokus, kako je naveo, "sve autoritarniju vladavinu Pekinga".

Urdal je kao potencijalnog dobitnika istakao i Iranku Narges Mohamadi, koja se bori za prava žena i protiv smrtne kazne, a trenutno se nalazi u zatvoru.

Među mogućim aktivistima dobitnicima Nobelove nagrade za mir je i Mahbubaj Seraj iz Avganistana koja, uprkos zabrani vladajućih talibana, nastavlja da vodi kampanju za prava djevojčica na obrazovanje i druga prava žena i ne planira da napusti Kabul.

"Mislim da bi možda najvjerovatniji kandidati bili branioci ljudskih prava", rekao je Urdal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana