Amazon će radnicima isplatiti bonuse do 300 dolara, ali ako tu budu radili tokom cijelog decembra

Tanjug
Amazon će radnicima isplatiti bonuse do 300 dolara, ali ako tu budu radili tokom cijelog decembra

NjUJORK- Američki onlajn trgovac Amazon isplatiće jednokratno praznične bonuse u iznosu do 300 dolara zaposlenima koji pakuju i isporučuju robu, nakon što se suočio sa sindikalnim i drugim kritikama zbog ukidanja ekstra naknada za rad u rizičnim okolnostima zbog pandemije Kovid-19.

Kompanija je saopštila da će radnicima sa punim radnim vremenom isplatiti bonuse od 300 dolara, a honorarcima 150 dolara, ako u tom gigantu za e-trgovinu budu radili tokom cijelog decembra, prenosi agencija "Blumberg".

To će Amazon koštati oko 500 miliona dolara, naveo je šef logistike Dejv Klark u blogu na korporativnom veb sajtu.

Kao i mnogi konkurenti u e-maloprodaji, koji nude isplatu ekstra naknada kao podsticaj radnicima da nastave da dolaze na posao tokom pandemije, Amazon je ukinuo tu vrstu mjesečnih bonusa nakon naglog rasta armije tražilaca posla zbog poremećaja u ekonomiji.

Kompanija je krajem maja ukinula dodatak od dva dolara po satu stotinama hiljada zaposlenih u njenim magacinima i distributivnim centrima. U junu je, ipak, isplatila jednokratne bonuse od 500 dolara.

U posljednje vreme, Amazon se suočio sa kritikama dijela zaposlenih zbog pokušaja da privuče nove radnike nuđenjem bonusa od čak 3.000 dolara kako bi obezbijedio dovoljno osoblja za pokrivanje praznične gužve, pri čemu je postojećim radnicima ponudio vaučere u iznosu koji pokriva samo kupovinu ćurke za Dan zahvalnosti, dodaje "Blumberg".

Početkom ove nedjelje, protest grupe radnika u skladištu Amazona u Alabami, koji je organizovao sindikalni pokret, prerastao je u opšti, što je rijetkost u kompaniji koja zabranjuje radničko organizovanje u svojim redovima.

Amazon će radnicima isplatiti bonuse od 150-300 dolara, ako tu budu radili tokom cijelog decembra

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana