Najopasnije bande u Meksiku i Italiji

Glas Srpske
 Najopasnije bande u Meksiku i Italiji
Najopasnije bande u Meksiku i Italiji

London - Meksički narko-kartel predstavlja najjaču i najopasniju mafijašku organizaciju na svijetu, tvrde kriminolozi.

Policijski eksperti upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša - odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice... Najjaču grupu sa sjedištem u Nuevo Laredu odlikuje podjela na klanove "Bravo" i "Zetas", koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog "Kartela del Noreste".

Na drugom mjestu je italijanska mafija sa najbrutalnijim predstavnicima - "Koza nostra", apulijanska "Sakra korona unita", zatim "Ndrangeta", odnosno "Kalabrezi", te napuljska "Gomora".

Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, lihvarenjem, podmićivanjem, švercom, kockom, te ilegalnim klađenjem. Italijanski mafijaši ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao u prošlom vijeku.

Na trećem mjestu je ruska mafija. "Solncevskaja bratva" predstavlja mrežu od deset odvojenih "brigada" koje djeluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke finansije.

Veliko nadzorno tijelo čini dvanaest vođa cijele organizacije.

Umreženost sa tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je saradnja sa proizvođačima maka u Avganistanu, među kojima je, kako neki tvrde, i američka vojska.

Mediji ih najviše pominju po "trafikingu", seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

Slijede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni "Kripsi" - afroamerička ulična banda osnovana u Los Anđelesu.

Poznati su po dilovanju droge, ubistvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i "latinobande", koje imaju bliske veze sa meksičkim narko-kartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Oni ubijaju žene i djecu policijskih i pravosudnih službenika.

Jake su i rasističke bande - "Arijevci". To je "bratstvo" koje djeluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procjenama policijskih eksperata širom svijeta, ubraja se i albanska mafija.

Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije.

"Košnicu" (tržište) vode klanovi od kojih svako ima svoju "djelatnost". Proizvodnja, prerada, transport i čuvanje droge su kriminalne radnje koje dijele među sobom.

Četiri "krovne" albanske mafijaške organizacije su "Kula", "Abazi", "Borici" i "Brokaj".

Britanski mediji komentarišu da među najjačim mafijaškim bandama nema Kolumbijaca i Japanaca, koji tradicionalno imaju snažne kriminogene organizacije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana