Mračne tajne grada koji okuplja najbogatije ljude svijeta VIDEO

Srna
Mračne tajne grada koji okuplja najbogatije ljude svijeta VIDEO

Hongkong je poznat po svojim visokim neboderima, prvoklasnoj kuhinji i luksiznim radnjama. Odnedavno je postao poznat još po nečem.

Hongkong je poznat po svojim visokim oblakoderima, po prvoklasnoj kuhinji i luksuznim radnjama. Ali nedavno je postao poznat još po nečemu. Danas je grad koji okuplja najveći broj vanserijskih bogataša - onih koji imaju 30 i više miliona dolara, u čemu je prestigao Njujork.

Jedan od sedmoro stanovnika Hongkonga je milioner, a u ovom gradu žive čak 93 milijardera.

Ovo je metropola idealna za bogataše - niski su porezi, mali su porezi na dobit, a rezidenti su oslobođeni poreza na robu i usluge.

U Hongkongu omanji trosobni stan košta čak 10 miliona dolara - grad je čuven po veoma visokim cijenama nekretnina.

Članstvo u golf klubovima ovdje košta i do šest miliona dolara godišnje, a luksuzna roba smiješi se iz izloga najskupljih radnji na planeti. Mladi ovdje jure poslove iz oblasti prava i medicine, ne nužno zato što su im to omiljene oblasti, već se tu krije enormno dobra zarada.

Kako novinar "Dejtlajna" Mark Fenel otkriva u svojoj reportaži, postoji ružna strana ove glamurizne metropole koju turisti ne mogu da vide.

Fenel je luksuz ove metropole opisao kroz priču Mabel Lau. Naime, njen otac je napravio enormno bogatstvo poslujući u tekstilnoj industriji, a ona je influenserka na Instagramu, koja sarađuje s vrhunskim brendovima kako bi proizvela zanimljiv sadržaj za svojih 11.000 pratilaca.

Mejbel živi u jednom od najekskluzivnijih kvartova Hongkonga.

Ona je ugostila Fenela u svom porodičnom domu vrijednom 10 miliona dolara i pokazala mu svoju kolekciju tašni, vrijednu desetak hiljada američkih dolara.

"Ipak, čini mi se da postoje značajne razlike u standardima među ovdašnjim stanovništvom. Vlasti su kritikovane zbog sprovođenja politike koja favorizuje bogate, umjesto da pomaže siromašnijim slojevima", rekla je.

Ovdje leži mračna strana Hongkonga - tu, gdje je smješteno najveće bogatstvo, istovremeno ima i dubokog siromaštva, a veoma malo se radi na smanjenju jaza između njih.

Daleko od luksuznih trgovačkih kvartova i kuća vrijednih po nekoliko miliona dolara, u zapuštenim predgrađima zatrpanim ilegalnom gradnjom i prenaseljenim stambenim zgradama u kojima građani dijele stambene jedinice, jedno od petoro djece živi ispod granice siromaštva i bori se da sebi osigura obrazovanje ako bi izašlo iz tog začaranog kruga.

Čak 30 odsto stanovništva Hongkonga živi u javnom smještaju - liste čekanja za ovaj smještaj su toliko duge da je potrebno aplicirati i po nekoliko godina prije nego što se na njih ostvari pravo.

Tokom svog boravka u Hongkongu novinar je obišao još jednu ženu - 75-godišnju udovicu Har. Ona je jedan od mnogobrojnih na listi čekanja za državni smještaj i živi u sobi u stanu koji dijeli sa osam drugih porodica. Ona mjesečno izdvaja oko 300 dolara, što je trećina njene penzije, kako bi živjela u sobičku koji se raspada. "Ponekad vidim pacove kako trče duž rubova zidova", rekla je dok je pokazivala svoju sobu punu vlage. "Stanodavac ovo neće popravljati, jer je riječ o ilegalnom objektu", beznadežno primjećuje Har.

"Moram da se preselim odavde, ali ne znam kako. Nadam se da će vlada učiniti nešto kako bi poboljšala uslove života nižih slojeva", dodala je.

Najbogatiji ljudi u Hongkongu zarađuju i do 44 puta više u odnosu na siromašne. Vlada je nedavno podigla starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 65 godina starosti, prisiljavajući ljude da što duže rade.

Pogledajte video-materijal kojim je prikazan život najsiromašnijih građana ove metropole:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana