Krave i ovce pasu kod Bakingemske palate

Priredio: Boris Đurić
Krave i ovce pasu kod Bakingemske palate
Krave i ovce pasu kod Bakingemske palate

London - Krave i ovce su počele ispašu u parku ispred Bakingemske palate u sklopu projekta za povećanje kvaliteta trave i broja insekata i životinja koje ga posjećuju.

I ništa tu ne bi bilo čudno da Bakingemska palata nije sjedište britanske monarhije u kojoj žive kraljica Elizabeta Druga i njen muž princ Filip.  Sama pojava domaćih životinja atrakcija je za stanovnike Londona.

U nadi da će ispaša dovesti do veće raznolikosti cvijeća i trave inicijativu za ovaj neobičan poduhvat dala je organizacija “Rer brid survajvel”, a podržala uprava “Kraljevskih parkova”, koji se brinu o osam velikih zelenih površina Londona ukupne površine 2.000 hektara.

Oni se nadaju da će tako biti poboljšan i uljepšan izgled kraljevskog parka i takođe će koristi imati i insekti kao što su pčele i leptiri.

Doktorica Elis Lafton, koja učestvuje u projektu, kaže da je oduševljena što krave pasu u kraljevskom parku.

- Budući da jedu veće količine trave i da je čupaju, a ne grickaju, krave brže “otvaraju” livadu nego ovce,  zbog čega dolazi da bržeg i većeg rasta cvijeća i travki koje privlače insekte - kaže Lafton.

Ona takođe bilježi i upoređuje brojeve insekata i paukova  na godišnjem nivou.

- Krave preferiraju drugačije travke od ovaca i zato su im odličan partner u ispaši. Čak i parkovi u naseljenim gradovima mogu biti odlično stanište insektima. Zauzvrat ova mala stvorenja oprašuju biljke, usitnjavaju otpad i izvor su hrane malim sisarima i pticama - naglasila je Laftonova.

Farmerka Sju Faran ima samo riječi hvale za pasminu krava “dekster” koje su “angažovane” za prirodno uljepšavanje kraljevskog parka. 

- Iako muž i ja imamo poslove mimo farme, ipak držimo nekoliko ovih krava. One se gotovo same brinu o sebi i veoma su zabavne djeci - kaže Sju Faran iz Kenta o najmanjim evropskim kravama, koje su ujedno odlična zamjena za kosilicu.

Rijetke pasmine

Interesantno je da nisu u pitanju obične ovce i krave, koje zavise od prihrane na farmama, već su to rijetke vrste koje jedu divlje biljke i snažniju travu. Krave su “dekster” pasmine koje vode porijeklo iz Irske, a poznate su po kvalitetnom mesu i mlijeku.

Ovce pasmina “oksford daun”, “vajtfejs vudlend” i “sautdaun” poznate su po gustom runu i kvalitetnom mesu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana