Kako devet najvećih svjetskih religija sastavlja listu praznika?

Agencije
Kako devet najvećih svjetskih religija sastavlja listu praznika?

Kad bi katolici slavili svakog sveca, a Hindusi rođendan svakog božanstva, na proslave bi otišla skoro čitava godina. Pravljenje liste praznika kojih se pridržava devet najvećih svjetskih religija nije jednostavan zadatak.

U jevrejskom kalendaru ima na desetine praznika – ali Tora propisuje strogo pridržavanje za samo pet najsvetijih.


Muslimani su takođe praznični minimalisti. U islamu se najveće proslave održavaju za posljednje dane dva velika praznika: Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama o završetku hadžiluka. Različite zemlje i regioni, kao i vjeroispovijesti, slave sopstvene verzije praznika, a neke religije se pridržavaju zasebnog kalendara.

Kineski lunarni kalendar zasniva se na šezdesetogodišnjem ciklusu, Indija koristi nekoliko vrsta kalendara.

"Svake godine razne zemlje prolaze kroz političke bitke zbog dodavanja ili izmjene praznika", kaže Džej Gordon Melton, teolog sa Univerziteta Bejlor i autor enciklopedije "Vjerski praznici".

Uspostavljanje međunarodne datumske granice 1884. godine u mnogim zemljama je praznike koji su počinjali u sumrak pomjerilo na slijedeći dan.

Na današnji raspored praznika može da utiče privredna produktivnost, što je razlog zbog kog se neki praznici svake godine pomjeraju za vikend.

Jedini federalni vjerski praznik u Americi je Božić, dok druge zemlje imaju obuhvatniji pristup upražnjavanju praznika.

"U savremenom mješovitom vjerskom okruženju proslavljanje praznika koji priznaje vlada za manje vjerske grupe predstavlja korak ka javnom prihvatanju", kaže Melto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana