Eskobar turizam cvjeta u Kolumbiji

Priredio: Boris Đurić
Eskobar turizam cvjeta u Kolumbiji

Bogota - Aram Balakdžan (33) iz Londona odlično se proveo tokom posjete Kolumbiji.

Motorom je obišao ruralne krajeve Kolumbije, putovao popularnim kanjonom Čikamoča i učio španski jezik u Medeljinu.

On je takođe igrao pejntbol u napuštenoj vili koja je pripadala jednom od najvećih narko-bosova svijeta Pablu Eskobaru.

On i nekoliko desetina drugih turista su se gađali mecima sa bojom i Balakdžan je čak glumio Eskobara. Sakriven na drugom spratu vile i sa veoma malo municije, bio je napadnut od lažnih agenata američke agencije za borbu protiv narkotika, DEA, a zatim je bio “uhapšen”.

Sve su to zabave i igre za turiste koji dolaze u Kolumbiju da bi uživo vidjeli mjesta prikazana u TV seriji “Narkos”, koja prikazuje transformaciju Eskobara od sitnog dilera do narko-bosa čija je imovina 1987. godine vrijedila dvije milijarde dolara. Turisti mogu da posjete njegov grob i stan u kojem je nekada živio sa porodicom.

Takođe, mogu platiti stotine dolara za posjetu Eskobarovim rođacima i članovima njegove družine i steći uvid kako je živio lider kartela, ubijen u decembru 1993. godine.

Prema briselskoj agenciji TCI riserč, jedan od deset posjetilaca Kolumbije odlučio je da posjeti ovu južnoameričku zemlju zbog TV serija i filmova o Eskobaru.

Mnoge zgrade u Medeljinu, uključujući zgradu “Monako”, u kojoj je suparnički kartel “Kali” aktivirao snažnu auto-bombu, sada su meta turista.

Ipak, mnogim Kolumbijcima, koji su preživjeli dvije brutalne decenije ispunjene bombaškim napadima, atentatima, kidnapovanjima i korupcijom, ne sviđa se što je hladnokrvni ubica i narko-bos dobio status zvijezde.

-  Za nas kao društvo turističke posjete vezane za Eskobara su preuranjene. Nismo bili spremni za to - kaže Adrijana Valderama, načelnica Muzeja Kasa de la Memorija, posvećenog konfliktima u Kolumbiji.

Ona je dodala da žele da posjetioci ne vide Eskobara kao mitsku TV ličnost jer se tu desila tragedija, gotovo genocid.

O kralju droge

Pabla Eskobara, jednog od najozloglašenijih kraljeva droge u istoriji, policija je ubila 1993. godine.

Kralj kokaina bio je sin siromašnog kolumbijskog farmera, ali kada je napunio 35 godina postao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Uprkos skromnom porijeklu, Eskobar je postao lider kartela “Medelin”, koji je odgovoran za oko 80 odsto svjetskog tržišta kokaina. Prihodi El Patrona su procjenjivani na oko 420 miliona dolara nedjeljno, po čemu je jedan od najbogatijih trgovaca narkoticima u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana