9.000 godina staro: Otkriće izraelskih arheologa mijenja sve što smo znali o Bliskom istoku VIDEO

Agencije
9.000 godina staro: Otkriće izraelskih arheologa mijenja sve što smo znali o Bliskom istoku VIDEO

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje auto-puta blizu Jerusalima, otkrili veliko 9.000 godina staro neolitsko naselje, pet kilometara udaljeno od prestonice te zemlje.

Radi se o najvećem naselju iz mlađega kamenog doba dosada otkrivenom u Izraelu i na Bliskom istoku. Tu je, prema proceni arheologa, živjelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je veličina uporediva sa današnjim većim gradom, i tada se moglo smatrati metropolom, javili su izraelski mediji pozivajući se na navode državne Uprave za starine.

“Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita”, rekli su arheolozi Hamudi Kalaili i Jakob Vardi.

“Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Motze. Smatramo da je to prekretnica u istraživanju praistorijskih naselja, zbog veličine i dobro očuvanih artefakata, rekao je Vardi, i dodao:

“Ovo arheološko nalazište će iz temelja promjeniti ono što smo dosada znali o periodu neolita.”

Do sada se vjerovalo da područje Judeje nije bilo naseljeno i da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane rijeke Jordan, pritom misleći na dio Zapadne obale za koji je koristio biblijski naziv.

Praistorijska Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, budući da odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Na lokalitetu su pronađene hiljade vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerovatno nosila djeca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

“Hiljade godina prije izgradnje piramida, u periodu neolita, više stanovnika je živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili a više su se bavili poljoprivredom”, pojasnio je Vardi.

Arheolozi su u Motzi pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorijama za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu, kao i uske uličice. Sve to ukazuje da je planiranje izgradnje u tom gradu bilo na vrlo visokom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana